Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

REGALITATE

Alteța Sa Regală, Principele Nicolae de România, în vizită la Timișoara

Scris la: 12.03.2015, de: Cornel-Florin SERACIN Print

Foto 1

Principele Nicolae de România a vizitat Timișoara în zilele de 10 și 11 martie.

Vizita în orașul Timișoara a cuprins un traseu bine stabilit, la câteva dintre cele mai importante instituții ale orașului bănățean. Astfel, în 10 martie, Principele și-a început ziua la Primărie, aici întâlnindu-se cu edilul șef al orașului, primarul Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu, city manager-ul orașului, Sorin Drăgoi, și consilierul local Flavius Boncea.
După popasul de la Primărie, Principele s-a oprit la Colegiul Național Bănățean. În Sala Festivă a Colegiului a avut loc o proiecție despre Casa Regală a României și despre Familia Regală a României de-a lungul istoriei. Elevii Colegiului au prezentat un scurt moment artistic ce a constat în dansuri populare din Banat. Principele Nicolae a dialogat cu elevii Colegiului Național Bănățean.
Vizita Principelui Nicolae de România a continuat la Universitatea Politehnica Timișoara, instituție înființată în anul 1920 prin Decretul semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand I Întregitorul, străbun al Alteței Sale Regale. A urmat vizita la Biblioteca Universităţii Politehnica din Timişoara, Principele fiind impresionat de cele văzute aici.
După vizita de la Biblioteca Politehnicii, Principele s-a deplasat la Muzeul de Artă din Timișoara. Aici a fost întâmpinat de către directorul Muzeului, prof. univ. dr. Victor Neumann, de angajații Muzeului, dar în fața Palatului Baroc au fost prezenți și susținători ai revenirii României la Monarhia Constituțională, S.A.R.M.I.S. și A.N.R.M., președintele S.A.R.M.I.S., Ștefan Șiacovici, purtând un scurt dialog cu Principele înainte ca Alteța Sa să intre în muzeu.
La Muzeul de Artă, Principele Nicolae de România a vizitat expoziția de artă bănățeană religioasă și laică, expoziția temporară „Rembrandt – apogeul artei gravurii”, expoziția de artă europeană, expoziția de artă modernă românească, expoziția „Corneliu Baba” și expoziția de artă bănățeană contemporană. Ghid al Principelui în expoziții a fost directorul instituției bănățene.
La finalul vizitei în expozițiile Muzeului de Artă din Timișoara, Alteța Sa Regală s-a declarat foarte mulțumit de cele văzute și a spus că va mai veni aici, atunci când va ajunge la Timișoara.
A urmat apoi o scurtă oprire la bustul Majestății Sale Regelui Mihai I al României amplasat în fața Universității de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, bust realizat de regretatul sculptor timișorean Peter Jecza, lucrare ce a fost dezvelită în anul 2010, la împlinirea a 66 de ani de la semnarea de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decretului de înființare a Universității de Medicină din orașul bănățean.
A urmat vizita la compania Elba din Timișoara, companie timișoreană de vârf, una dintre puținele din România care a supraviețuit după 1989 și care are întregul capital românesc. În cadrul acestei vizite, Principele Nicolae a fost întâmpinat de directorul general al companiei, Gheorghe Cocean.
Pe seară, Principele Nicolae a efectuat o vizită la Episcopia Romano-Catolică, aici întâlnindu-se cu Excelența Sa, Preasfințitul Martin Roos, Episcop de Timișoara, și a vizitat Domul romano-catolic din Piața Unirii.
A doua zi, miercuri 11 martie, Principele a vizitat Catedrala Mitropolitană din Timișoara, ridicată pe vremea în care România a fost Regat, Majestatea Sa Regele Mihai I al României târnosind Catedrala Mitropolitană din Timișoara în octombrie 1946. Vizita Principelui Nicolae de România a continuat cu un popas la Mitropolia Banatului, aici întâlnindu-se cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului.
Principele Nicolae de România și-a încheiat vizia la Timișoara prin prezența sa în Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, instituție ce poartă numele de poetă al primei Regine a României, Majestatea Sa Regina Elisabeta von Wied. În sala festivă, elevii au prezentat un scurt istoric al școlii, au recitat poezii scrise de regina-poetă Elisabeta-Carmen Sylva. Principele Nicolae a vizitat câteva clase din această școală, inclusiv o clasă smart class (dotată cu echipament școlar modern, corespunzător condițiile de educație din mileniul trei).

credit foto: Alexandru Mișvinschi

de Cornel-Florin SERACIN

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play