Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

OPINIE

Din nou despre buget. Şi despre ACS

Scris la: 19.02.2015, de: Flavius BONCEA Print

Foto 1

Nimeni nu zice că nu ar trebui să fie susţinută echipa de fotbal. Problema susţinerii acesteia este, însă, una cu două tăişuri, deoarece nu este normal ca într-un sezon precum cel în curs finanţarea publică să reprezinte nu mai puţin de 96% (!!!) din bugetul total al echipei. (...) Mai mult decât atât, ACS Poli Timişoara este de departe echipa care se bucură de cea mai mare contribuţie financiară din partea autorităţilor locale din întreg fotbalul românesc, în condiţiile în care singura performanţă notabilă a echipei anul trecut a fost retrogradarea din primul eşalon.

Revin asupra discuţiei legate de bugetul oraşului Timişoara cu un punct sensibil: suma alocată echipei de fotbal ACS Poli Timişoara.
În cadrul şedinţei de consiliu local în care s-a votat bugetul oraşului pe anul 2014, au fost făcute două amendamente care prevedeau diminuarea bugetului alocat echipei de fotbal cu câte un milion de lei, bani care să fie folosiţi pentru construirea de săli de sport în cartiere (amendamentul consilierului Alfred Simonis), respectiv pentru reabilitarea spitalului Victor Babeş (amendamentul colegului Bogdan Herzog). Ambele amendamente, respinse de plenul consiliului, au fost criticate de primarul Nicolae Robu, care susţinea necesitatea continuării finanţării la acelaşi nivel a echipei de fotbal pentru a avea posibilitatea promovării în acest an în prima ligă.
Aici vine problema cea mai mare: chiar are nevoie ACS Poli Timişoara de bugetul exorbitant care i se pune la dispoziţie de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş? Conform datelor obţinute de Bogdan Herzog de la ACS Poli Timişoara situaţia finanţărilor publice ale echipei este următoarea:
Sezonul 2012-2013: 7.720.000 lei din 8.324.757 lei
Sezonul 2013-2014:10.580.000 lei din 15.606.796 lei
Sezonul 2014-2015 (numai turul): 4.650.000 lei din 4.862.240 lei.
Nimeni nu zice că nu ar trebui să fie susţinută echipa de fotbal. Problema susţinerii acesteia este, însă, una cu două tăişuri, deoarece nu este normal ca într-un sezon precum cel în curs finanţarea publică să reprezinte nu mai puţin de 96% (!!!) din bugetul total al echipei. Cu atât mai mult cu cât, conform statisticilor oficiale, bugetele cluburilor de fotbal din România au scăzut în medie cu 40% faţă de bugetele din urmă cu cinci ani. Dacă ne uităm peste bugetele echipelor de fotbal din Liga 1, vom vedea că doar opt echipe (din 18) au un buget mai mare decât ACS Poli, echipă care evoluează în Liga a II-a, într-o serie cu numai 11 echipe! Mai mult decât atât, ACS Poli Timişoara este de departe echipa care se bucură de cea mai mare contribuţie financiară din partea autorităţilor locale din întreg fotbalul românesc, în condiţiile în care singura performanţă notabilă a echipei anul trecut a fost retrogradarea din primul eşalon.
Problema mare a ACS Poli Timişoara nu este una de ordin sportiv, ci una de management administrativ. Avem parte de o echipă care nu reuşeşte să atragă spectatori (s-au încasat doar 28.000 de lei din bilete şi abonamente în turul acestei sezon – o sumă care, pe vremuri, se strângea înzecit dintr-un singur meci), nu reuşeşte să atragă sponsori (pe aceeaşi perioadă au fost adunaţi doar 183 de mii de lei – sumă comparabilă cu ceea ce reuşesc să adune suporterii echipei ASU Politehnica în liga a IV-a), dar care în schimb reuşeşte să cheltuiască mai mult decât zece din cele 18 echipe aflate în eşalonul superior al fotbalului românesc. Iar soluţia acestei probleme nu este, sub nici o formă, continuarea finanţării cu sume de ordinul celor care se dau în ziua de astăzi. Soluţiile, până la urmă, sunt tot la îndemâna celor care consideră această echipă a fi Cea Mai Poli Dintre Poli, şi anume: reconcilierea cu publicul de fotbal din Timişoara (fapt care, pe lângă public, ar atrage încrederea şi interesul sponsorilor privaţi) şi găsirea unei echipe care, alături de cei care se ocupă de managementul sportiv şi tehnic (Ioan Timofte şi Dan Alexa), să regândescă în totalitate managementul administrativ şi financiar al clubului, astfel încât această echipă să nu mai fie doar un sac fără fund pentru banul public.

de Flavius BONCEA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play