Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

OPINIE

Bugetul Timişoarei – să revenim cu picioarele pe pământ

Scris la: 17.02.2015, de: Flavius BONCEA Print

Foto 1

În urmă cu exact un an scriam că, ceea ce este cu adevărat îngrijorător, dincolo de ideile de dezvoltare a oraşului care provoacă zâmbete mai mult sau mai puţin amare, este situaţia bugetului oraşului Timişoara. Odată cu votarea bugetului Timişoarei pe anul 2015 şi prezentarea, în dezbatere publică, a execuţiei bugetare pe anul 2014, cele mai negre temeri s-au adeverit. Iată de ce.

În urmă cu exact un an scriam că, ceea ce este cu adevărat îngrijorător, dincolo de ideile de dezvoltare a oraşului care provoacă zâmbete mai mult sau mai puţin amare, este situaţia bugetului oraşului Timişoara. "Din câte am înțeles însă, execuția bugetară pentru anul 2013 este de numai 850 de milioane de lei, adică cu 450 de milioane de lei mai mică decât proiecția bugetară și cu 130 de milioane de lei mai mică chiar decât bugetul pe anul 2012! În aceste condiții, după ce în 2014 s-a stabilit un nou record, cu un buget de 1,4 miliarde de lei, rămâne de văzut unde se va afla orașul nostru la sfârșitul acestui an", spuneam atunci.
Mi-aş fi dorit din tot sufletul să nu am dreptate în ceea ce scriam. Însă, odată cu votarea bugetului Timişoarei pe anul 2015 şi prezentarea, în dezbatere publică, a execuţiei bugetare pe anul 2014, cele mai negre temeri s-au adeverit. Iată de ce:
- În 2012, bugetul oraşului Timişoara a depăşit cu puţin suma de un miliard de eli. Execuţia bugetară, la sfârşitul anului, a fost de 980 de milioane de lei, respectiv de 97% din proiecţia de la începutul anului;
- În 2013, din bugetul proiectat de 1,3 miliarde lei, execuţia a fost de 150 milioane lei – respectiv 65%, şi de 86% din cât a fost execuţia în anul precedent;
- În 2014, bugetul proiectat a fost unul record, de 1,4 miliarde lei. Execuţia bugetară, însă, este de numai 791 milioane lei, adică 56% din proiecţia iniţială şi 80% din execuţia din anul 2012.
Se naşte o întrebare firească: ce s-a întâmplat cu mult trâmbiţatele 1,4 miliarde de lei de la începutul anului trecut? Unde este diferenţa de 609 milioane lei? Explicaţiile sunt, până la urmă, simple: sau bugetul a fost construit prost de la începutul anului, doar din dorinţa de a epata, sau nu au fost realizate veniturile preconizate. Ambele variante sunt la fel de grave pentru oraş, arătând o incapacitate a actualei administraţii de a gândi şi a administra realist bugetul oraşului Timişoara.
În aceste condiţii, proiecţia bugetară de numai 1,038 miliarde de lei pentru anul 2015 pare un uşor semn de revenire cu picioarele pe pământ. Revenirea la un buget de dimensiunile celui din 2012 este un semn de realism, dar un semn care trebuie dublat, pe de o parte, de grija în ceea ce priveşte cheltuirea banului public şi, pe de altă parte, de o urmărire a realizării veniturilor preconizate, astfel încât trendul descrescător al execuţiei să nu mai continue şi în acest an şi să nu riscăm intrarea oraşului în faliment.

de Flavius BONCEA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play