Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

ACTUALITATE

Clubul Național Țărănist - PNȚCD s-a lansat și la Timișoara

Scris la: 31.01.2015, de: Alex DIMA Print

La eveniment au participat peste 100 de țărăniști veniți din țară, subliniindu-se că scopul principal al Clubului este refacerea PNȚCD, prin relansarea valorilor creștinismului național-țărănist.

Clubul Național Țărănist - PNȚCD, filiala Timiș, s-a lansat sâmbătă, 31 ianuarie, la Timișoara. Peste 100 de țărăniști sau simpatizanți ai PNȚCD, din Arad, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, București, au luat parte la întâlnire. Gazdă a evenimentului a fost Gheorghe Ciuhandu, care a subliniat, de la bun început, că, prin întâlnirea de la Timișoara, se dorește a se relansa ideea creştinismului naţional-țărănist. Ideea de a înființa o astfel de asociație a apărut la Rîmnicu Sărat, în noiembrie 2013, când țărăniștii au vizitat închisoarea în care au suferit foștii lideri ai partidului Coposu și Mihalache. Apoi, în cursul anului trecut s-a înființat Clubul Național Țărănist - PNȚCD, sub forma unui ONG, scopul principal al acestuia fiind, așa cum a subliniat fostul lider al PNȚCD, refacerea și unitatea PNȚCD. Asociația este deschisă tuturor membrilor PNȚCD, indiferent de facțiune, căci se urmărește promovarea unor principii morale, societatea civilă fiind, de asemenea, așteptată să se implice.
Clubul Național Țărănist - PNȚCD a fost lansat și la Arad, urmând a avea loc și alte întâlniri în mai multe localități din țară. Următoarea va fi la Sighetu Marmației, săptămâna viitoare, când țărăniștii vor merge acolo, la închisoarea și la cimitirul de la Sighet, pentru a-l comemora pe Iuliu Maniu, la fel ca în fiecare an, în data de 5 februarie (în 5 februarie 1953, Iuliu Maniu a murit în închisoarea de la Sighet).
La Timișoara au fost prezenți și cei din conducerea centrală a asociației, printre care  președintele Andrei Dimitriu, secretarul general Mihai Grigoriu și Radu Rizescu. A luat cuvântul și Ionuț Gherasim (nepotul lui Ilie Lazăr), fost șef de cabinet al lui Corneliu Coposu și actualul director al Fundației ”Corneliu Coposu”, care a prezentat un proiect de reconstrucție a PNȚCD, urmând a se discuta pe marginea acestuia. Proiectul se bazează pe principiile moralei creștine, revenirea la monarhie constituțională, precum și relansarea și sprijinirea unor categorii sociale și profesionale de mult și pe nedrept neglijate.
Întreaga conducere a Clubului este una provizorie, până când se vor organiza alegeri. La nivel local, împuternicit a se ocupa de filiala Timiș a Clubului este Marius Cârceie, fost consilier județean al PNȚCD. Din Timișoara au luat parte la întâlnire, printre alții, țărăniștii Viorel Sasca, Dorin Hehn, Tănase Tăvală, Marius Cârceie, Teodor Stanca – fost deținut politic, precum și consilierii locali independenți Bogdan Herzog și Flavius Boncea.

de Alex DIMA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play