Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

CULTURĂ

Expoziţia Rembrandt - dimensiunea religioasă a luminii

Scris la: 15.12.2014, de: Cornel-Florin SERACIN Print

Foto 1

Vizionar al luminii, creator, prin operele sale, al unui univers metafizic ce taie din adâncuri lumea cotidiană, lume materială, Rembrandt, prin gravurile sale expuse la Muzeul de Artă din Timişoara, ridică privitorul într-o stare de graţie, de revelaţie şi de descoperire a relaţiei sale cu Dumnezeu, prilejuindu-i să vadă „articulaţiile de câmpuri din secolul de aur al Olandei.”


Expoziţia intitulată „Apogeul artei gravurii” a fost adusă la Timişoara cu ajutorul Galeriei Euro Art Luxemburg, Galerie cu care Muzeul de Artă din Timişoara este partener printr-un contract. În cadrul acestui parteneriat vor fi aduse la Muzeul de Artă Timişoara şi alte expoziţii de nivel internaţional.
Curator al expoziţiei este domnul Thomas Emerlinng, cel care s-a preocupat în mod special ca acestă expoziţie să ajungă în România şi să fie transferată la Timişoara. Thomas Emerlinng a iniţiat demersuri pe lângă patronul Galeriei Euro Art Luxemburg, fiind un colaborator al acestei faimoase galerii de artă care numără 5.000 de capodopere, în condiţiile în care imginea României avea de suferit în Olanda, după incidentul Rotterdam, când un grup de indivizi din România au jefuit o galerie de artă şi au distrus lucrările unui valoros pictor al artei universale. Thomas Emerlinng, în ciuda acestui incident nefericit, a insistat să aducă în România expoziţii mari în care să fie prezente lucrări ale clasicilor picturii şi artei universale, pentru a arăta că suntem o ţară normală, iar incidentul de la Rotterdam a fost unul nefericit. Prezent la inaugurarea expoziţiei de la Muzeul de Artă din Timişoara, domnul Emerlinng a făcut o frumoasă incursiune în opera lui Rembrandt, evidenţiind ceea ce a fost expus la Muzeul de Artă din Timişoara, distinsul oaspete rostind în cuvântul său, printre altele: „dacă Rembrandt ar vedea stilul de viaţă pe care-l avem în prezent, ar întreba de ce vă mulţumiţi cu mai puţin? De ce vă mulţumiţi cu atât de puţin? Aveţi case mari, aveţi maşini frumoase, aveţi tot felul de lucruri, dar de ce vă mulţumiţi cu mai puţină apropiere de Dumnezeu. Aceasta este întreaga filosofie sau nucleul filosofiei, esenţa creaţiei lui Rembrandt. Doresc să vă invit să faceţi o incursiune, să vă scufundaţi în lumea lui Rembrandt, pentru că sunt momente speciale, este o perioadă deosebită aceasta în care-l avem pe Rembrandt, la Timişoara, dar trebuie să vă avertizez, după ce veţi observa cu atenţie fiecare lucrare a lui Rembrandt, veţi fi schimbţi. Veţi pleca din muzeu schimbaţi. Vieţile voastre vor fi diferite după această experienţă, şi acesta este apropiere de Dumnezeu, aşa cum a perceput-o Rembrandt.”
Prezent la inaugurare expoziţiei, primarul municipiului Timişoara, prof. univ.dr. Nicolae Robu, a spus: „Mă bucur că am parte de nenumărate invitaţii la evenimente culturale, dar, şi de altă natură, şi singurul meu regret este că nu mă pot replica pentru a face faţă să fiu prezent la toate, pentru că de fiecare dată când nu pot să dau curs invitaţiilor, sufăr, şi sunt convins că eu sunt cel ce pierde prin absenţă. Vreau să mulţumesc Ambasadei Olandei, reprezentată aici prin doamna ataşat cultural, vreau să mulţumesc domnului curator pentru sprijinul în organizarea acestei expoziţii excepţionale şi vreau să-i mulţumesc domnului director Victor Neumann pentru idee şi pentru materializarea ei şi să-l felicit pentru acest succes. Vă mulţumesc dumnevoastră, că prin prezenţă daţi viaţă acestui eveniment excepţional, eveniment care se înscrie în şirul lung şi consistent de evenimente culturale pe care, noi, comunitatea timişoreană, le concepem şi le punem în practică, astfel încât candidatura noastră la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021 să aibă şansă de reuşită.”
În cuvântul de final al vernisajului, prof. univ. dr. Victor Neumann, a vorbit despre secolul în care a trăit Rembrandt şi a făcut o paralelă cu perioada prin care trece Europa de Est după înlăturarea sistemelor totalitare: „E o perioadă de criză şi economică şi politică, de construcţie statală pentru Olanda. În cazul nostru, de reconstrucţie a identităţii naţionale, de reconstrucţie a identităţii europene, pe care am avut-o, pe care am pierdut-o în secolul al XX-le, aşa după cum ştiţi, datorită a două sisteme totalitare, şi pe care astăzi trebuie să o reconstruim. Avem acestă nevoie, acestă şansă. Rembrandt ne arată cum anume se recoagulează o societate, se regândeşte o societate. Ne putem construi viitorul pornind de la elementele din trecut, selectând elementele din trecut. Rembrandt ne propune o iluzie retrospectivă fără de care, însă, nu vom afla nicicând cum s-au născut competenţele rare ale fiinţei umane, cum s-a legitimat o creaţie şi cum a dobândit prin ea însăşi un mare grad de autonomie.”
Vizionar al luminii, creator, prin operele sale, al unui univers metafizic ce taie din adâncuri lumea cotidiană, lume materială, Rembrandt, prin gravurile sale expuse la Muzeul de Artă din Timişoara, ridică privitorul într-o stare de graţie, de revelaţie şi de descoperire a relaţiei sale cu Dumnezeu, prilejuindu-i să vadă „articulaţiile de câmpuri din secolul de aur al Olandei.”
Expoziţa va rămâne la Muzeul de Artă din Timişora până în 10 martie 2015, poposind aici după ce a mai fost expusă la Cluj-Napoca, Câmpulung şi Iaşi. De la Timişoara, expoziţia va lua drumul Bucureşti-ului, urmând să fie expusă, la primăvară, în capitala României.

de Cornel-Florin SERACIN

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play