Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

ACTUALITATE

Bibliotecă pentru un sat din Banat - campanie de strângere de cărți

Scris la: 10.12.2014, de: Alex DIMA Print

Foto 1

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei - Filiala Timiș (ANRM Timiș) a pornit o campanie de strângere de cărți, pentru a înființa biblioteci în câteva sate din Timiș. Până acum, s-au adunat deja multe cărți bune, oamenii dovedind că sunt dispuși să se despartă de cărți valoroase, pentru ca aceastea să ajungă acolo unde e mai mare nevoie de ele.

Campania a fost inițiată pe Facebook, cei care doresc să doneze cărții fiind anunțați că se caută în special cărți ce pot servi la educarea și formarea unor copii din clasele I - VIII, dar oferta nu trebuie să se limiteze la atât. Există două puncte de colectare a cărților, unul în Timișoara și unul în Lugoj. În Timișoara, punctul de colectare este la Bierhaus (str. E. Ungureanu colț cu str. gen. E. Grigorescu). Aici, cărțile se pot duce începând cu ora 12 și până noaptea târziu. La Lugoj, cărțile se adună la English PUB (str. 20 decembrie 1989, nr. 9).
Campania a început în 20 noiembrie și se desfășoară până în 20 ianuarie 2015. Începută de mai puțin de o lună, campania a avut un ecou mult peste așteptări, adunându-se deja foarte multe cărți. Și oamenii continuă să aducă. S-au strâns cărți valoroase, noi, aproape noi sau, oricum, într-o stare foarte bună, cărți de care se vor bucura copiii din mai multe sate bănățene. S-au adus și cărți noi, abia cumpărate (au fost aduse în plase cu însemnele librăriilor din oraș și cu bonurile respective, care dovedeau că au fost cumpărate chiar înainte de a fi aduse).
Despre cum a pornit acest proiect și modul în care se desfășoară, Alexandru Mișvinschi, președintele ANRM Timiș, spune: ”Familia Regală a României s-a dovedit a fi un susținător puternic al artei și al culturii în spațiul românesc. Voluntarii ONG-ului Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei – Timiș au  decis să urmeze acest exemplu atunci când au pus bazele campaniei „Bibliotecă pentru un sat din Banat”. Ideea de la care a pornit proiectul a fost aceea de a aduce informația acolo unde ea lipsește sau este insuficientă. Am demarat o campanie de strângere de cărți gândindu-ne că sunt multe persoane care, cu ocazia curățeniei dinaintea sărbătorilor, vor dori să găsească un loc mai bun pentru cărțile de prisos. Ne-am gândit în special la cărți adresate copiilor și tinerilor, cărți care ne fac mai frumoși și mai înțelepți, cărți pe care mulți le-au citit, dar pe care alții nu au cum să le citească.  Cărțile pe care le primim le sortăm și apoi le vom trimite, în ianuarie 2015, la Berini (comuna Sacoșu Turcesc) și în comuna Orțișoara. În Berini există școală primară cu aproximativ 40 de elevi, există învățători care doresc să îi inițieze pe copii în tainele lecturii, dar nu există bibliotecă.  La Orțișoara situația este diferită. Aici există o bibliotecă îngrijită și funcțională, cu abonați, dar care are nevoie de suplimentarea fondului de carte. Ambele biblioteci vor primi nume ale membrilor Familiei Regale Române. Campania nu se va opri aici, ea trebuie să meargă mai departe, pentru a duce cărți acolo unde este nevoie, în Banat.
Dorința voluntarilor ANRM TM este aceea de a implica cât mai mulți oameni în acest proiect. Pe lângă cei care donează cărți, este vorba de persoane dispuse să ajute la sortarea și transportul cărților, persoane dornice să dea o mână de ajutor pentru crearea condițiilor optime de depozitare și utilizare a cărților. Până acum, raspunsul celor din jur a fost unul îmbucurător, foarte multe persoane care au aflat de acest proiect implicându-se trup și suflet în realizarea lui.”

de Alex DIMA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play