Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

CULTURĂ

Dezvoltarea regională a Japoniei, oglindită într-o expoziţie la Muzeul Banatului

Scris la: 25.11.2014, de: Cornel-Florin SERACIN Print

Foto 1

Expoziţia inaugurată recent la Muzeul Banatului din Timişoara artă modul japonez de a aborda dezvoltarea locală şi socială, viziunea lor în această privinţă putând să reprezinte o cale de urmat şi pentru dezvoltarea zonei Banatului, dar şi a Timişoarei.

Expoziţia intitulată „Kumamoto Artpolis, Arhitectură şi comunicare” a fost inaugurată la Timişoara de Ambasada Japoniei, Japan Foundation şi Muzeul Banatului.
Expoziţia se axează pe oraşul Kumamoto, oraş situat în sudul Japoniei şi cunoscut datorită unuia dintre cele mai frumoase trei castele din Ţara Soarelui Răsare. Castelul e strajă oraşului de aproximativ 400 de ani şi a fost ridicat folosindu-se cea mai avansată tehnică de construcţie cunoscută în Japonia la acel momemnt. Castelul este un simbol pentru locuitorii oraşului Kumamoto.
Prezent la vernisajul expoziţiei, ambasadorul Japoniei în România, Keiji Yamamoto, a declarat: „este pentru a doua oară când vizitez oraşul Timişoara şi sunt extrem de impresionat de înfăţişarea acestui oraş care te face să-i simţi istoria.” Ambasadorul a mai spus: „Ambasada Japoniei în România a organizat la Timişoara o expoziţie de arhitectură contemporană şi în anul 2009, când s-au împlinit 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Expoziţia organizată de această dată este axată pe prefectura Kumamoto, aflată în sudul Japoniei şi cuprinde lucrări reprezentative, selectate în urma proiectului „Kumamoto Artpolis”, lansat de prefectura din Kumamoto pentru construcţia clădirii autorităţilor locale şi a sediilor instituţiilor private din interiorul prefecturii, proiect la care au participat arhitecţi renumiţi din întreaga Japonie. Îmi este cunoscut faptul că oraşul Timişoara şi-a depus candidatura pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sper că această expoziţie să reprezinte o sursă de inspiraţie pentru oraşul dumneavoastră, oraş care a fost primul luminat electric din Europa. ”
Prin această expoziţie este sprijinită candidatura Timişoarei la întrecerea pentru a obţine titulatura de Capitală Culturală Europeană în 2021, despre aceasta, directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaş, a spus:  „Toate aceste clădiri operă de artă atrag un public, nu neapărat din ţară, chiar de peste hotare, şi noi avem nevoie de un astfel de public, de vizitatori. În momentul în care se vor face sondaje ce vor evalua numărul vizitatorilor prezenţi în Timişoara, această expoziţie va conta. Această expoziţie în sine contează, pentru că fiind o expoziţie internaţională, şi nu doar una locală sau judeţeană, o colaborare peste ocean cu Japonia va aduce în plus şi un avantaj mai mare candidaturii Timişoarei la Capitală Culturală Europeană în 2021.”
Proiectul expoziţiei ce a fost deschisă la Muzeul Banatului din Timişoara a fost demarat în anul 1988 şi a avut drept scop dezvoltarea regiunii din sudul Japoniei prin intermediul culturii şi al arhitecturii. În expoziţie sunt lucrări reprezentative ce au apărut în urma acestui proiect, întreaga expoziţie scoţând în evidenţă modul în care japonezii înţeleg ce însemnă dezvoltarea regională.

de Cornel-Florin SERACIN

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play