Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

OPINIE

Un scenariu pentru 16 noiembrie

Scris la: 14.11.2014, de: Flavius BONCEA Print

Foto 1

Și așa, după 25 de ani de așa-zisă democrație, vom ajunge să vedem cum se împlinește sumbra și aproape incredibila premoniție a lui Corneliu Coposu: în România vor rămâne doar două partide, un FSN de stânga și un FSN de dreapta, despărțite doar la nivel declarativ de doctrină, dar unite în jurul unor interese.

Privind la ceea ce se întâmplă în campania electorală pentru turul al doilea al prezidențialelor din 16 noiembrie, nu pot să nu mă gândesc că, într-un fel, suntem spectatorii punerii în operă a unui scenariu de dinainte stabilit, unde câștigătorul și învinsul sunt deja stabiliți. Și nu, nici câștigătorul, nici învinsul nu sunt Ponta sau Iohannis – doi candidați care, în urmă cu cinci ani, erau braț la braț. Câștigătorul este clasa politică iar învinsul este poporul român.
Am, cumva, senzația că indiferent cum se va vota duminică, Ponta va fi viitorul președinte. Aceasta este regia. Iar scenariul spune așa:
- Iohannis a intrat într-un joc în care nici măcar el însuși nu joacă de partea sa;
- pierzând alegerile prezidențiale, Partidul Național Liberal, oricum pus în planul al doilea prin fuziunea cu PDL, va intra într-o degringoladă totală, mulți liberali urmând să ia calea celui care va fi, probabil, premier – Călin Popescu Tăriceanu;
- partidul Elenei Udrea va fuziona cu un PNȚCD furat de Aurelian Pavelescu și acoliții săi, oferindu-i lui Traian Băsescu un partid de condus după Cotroceni;
- acest partid, mai departe, va intra în ACL (v-ați pus vreodată întrebarea ce caută cuvântul "creștin" în denumirea alianței dintre PNL și PDL?);
- profitând de degringolada din PNL, și cu sprijinul foștilor colegi din PDL, Traian Băsescu va deveni liderul opoziției din România – o poziție care îi va asigura în continuare posibilitatea de a fi un jucător important pe scena politică autohtonă și, probabil, și imunitatea.
Și așa, după 25 de ani de așa-zisă democrație, vom ajunge să vedem cum se împlinește sumbra și aproape incredibila premoniție a lui Corneliu Coposu: în România vor rămâne doar două partide, un FSN de stânga și un FSN de dreapta, despărțite doar la nivel declarativ de doctrină, dar unite în jurul unor interese. Iar noi, cu toții, vom trăi cu impresia că avem de ales, când, de fapt, suntem doar niște pioni meniți să dea o aură de democrație unei restaurații care vine după 25 de ani.
Personal, nu vreau să fac parte dintr-un astfel de scenariu. Drept pentru care, în 16 noiembrie, votul meu va fi un citat din același Corneliu Coposu: "Regalitatea este soluția recuperării României".

P.S. – Știu că voi fi înjurat din toate părțile pentru această poziție. Mi se va spune că, nevotând cu Iohannis, fac jocul comuniștilor. Că, nevotând cu Ponta, fac jocul celor care vor să rupă țara în două. Că nevotând cu niciunul dintre candidați, îmi bat joc de românii care stau la cozi la secțiile de votare din diaspora. Însă, dincolo de convingerile mele monarhiste, nici unul dintre candidații de la aceste alegeri nu m-a convins că merită să fie președinte.
P.S. 2 – Cu excepția alegerilor din 1996, când am votat cu Emil Constantinescu în ambele tururi, și a celor din 2004, când am votat  în primul tur cu Gheorghe Ciuhandu, mi-am anulat de fiecare dată votul pentru președintele României.

sursa foto

de Flavius BONCEA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play