Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

CULTURĂ

Milan Petrovic Quartet, la Gala Blues Jazz 2014

Scris la: 12.11.2014, de: Mimo OBRADOV Print

Foto 1 2

În spiritul euroregional pe care i l-a imprimat iniţiatorul Bela Kamocsa, Gala Blues Jazz din Timişoara, va prezenta şi în ediţia din acest an o trupă din Serbia: Milan Petrovici Quartet, una din cele mai dinamice şi active formaţii tinere de jazz din Belgrad.

În spiritul euroregional pe care i l-a imprimat iniţiatorul Bela Kamocsa, Gala Blues Jazz din Timişoara, va prezenta şi în ediţia din acest an o trupă din Serbia: Milan Petrovici Quartet, una din cele mai dinamice şi active formaţii tinere de jazz din Belgrad.
Format în 2011 de către pianistul Milan Petrovici, fost component al cunoscutului grup reggae pop Del Arno Band (cu care a cântat pe scene mari precum Exit şi Belgrade Bier Fest în faţa a zeci de mii de spectatori) tocmai din dorinţa unei abordări mai intime şi relaxate a unui gen care permite o interacţiune mai liberă între instrumentişti, acest combo de jazz s-a afirmat într-un timp foarte scurt. După ce a atras atenţia cu primul album au urmat numeroase concerte în cluburi şi la festivaluri, iar cu al doilea album, intitulat Favorites (2013), şi-au creat un culoar verde în playlisturile posturilor de radio şi televiziune. Din componenţă mai fac parte saxofonistul Lehel Nagy, bateristul Bogdan Zdjelar şi chitaristul bas Robert Gostincar. În expresia muzicală a quartetului, datorită pasiunii şi virtuozităţii, se îmbină firesc elemente stilistice precum funk, blues, swing dar şi rock, prezente mai ales pe al doilea album pe care se regăsesc nişte versiuni inspirate ale unor piese precum Enter Sandman (Metallica) sau Biska II (Smak).
L-am întrebat pe liderul formaţiei, claviaturistul Milan Petrovici despre geneza acestui proiect şi, mai ales, despre modul în care au reuşit să găsească o expresie comună în ciuda faptului că cei patru muzicieni provin din medii stilistice diferite. „Povestea noastră a pornit când eu am hotărât să închei colaborarea cu un reggae band foarte popular pentru că mi s-a făcut dor de scene mai mici, de spaţii intime. Am început să cânt blues şi mi-am propus să înregistrez un album instrumental de blues. Am invitat o mulţime de prieteni, într-un final au fost 38 de muzicieni, şi am realizat primul album Excursion. Printre aceştia au fost şi actualul baterist Bogdan şi saxofonistul Lehel, care în intervalul de la lansarea albumului şi intrarea în formaţie a fost în Statele Unite ale Americii. Sunt oameni pe care-i ştiu dinaintea înfiinţării cvartetului şi cu care mă înţeleg foarte bine şi acum. Toţi venim din sfere diferite ale muzicii, în carierele noastre dinainte de înfiinţarea cvartetului cel mai puţin s-a cântat jazz. Chiar şi acum considerăm că mai degrabă cântăm o muzică instrumentală a formelor libere în care am introdus ceea ce am acumulat în experienţele anterioare: eu am venit cu blues, rock, reggae şi pop, Lehel cu jazz, Bogdan cu R’n’B, iar Robert cu rock. Iată, aşa ne-am format încetişor o expresie proprie şi am creat o energie frumoasă, pozitivă.”
Milan Petrovici Quartet este un grup foarte bine sudat cu o plăcere deosebită de a cânta în faţa publicului şi cu dorinţa de a stabili acea comunicare magică prin care fiecare concert se transformă într-un eveniment unic. Muzicienii din Belgrad şi-au exprimat bucuria că vor avea ocazia să cânte pentru prima dată la Gala Blues Jazz din Timişoara despre care au auzit multe lucruri bune şi au zis că vor aduce pentru melomani CD-uri cu albumele lor, beţe de tobe personalizate şi, ţineţi-vă respiraţia, pacheţele cu foiţe de ţigarete cu inscripţia numelui trupei! Recitalul lor va încheia prima seară a festivalului, sâmbătă, în 15 noiembrie 2014, la sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Lets tear the roof down!

de Mimo OBRADOV

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play