Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

CULTURĂ

Lumea copilăriei, prezentată printr-o „Ilustraţie de carte contemporană în Germania”

Scris la: 21.10.2014, de: Cornel-Florin SERACIN Print

Foto 1

Expoziţia temporară inaugurată la Muzeul de Artă din Timişoara, „Ilustraţie de carte contemoprană în Germania”, aduce în prim planul vizitatorilor lumea copilăriei, cu savoarea din poveştile ei.

Concepută de Institutul Goethe, în colaborare cu Muzeul Cărţii Ilustrate din Troisdorf, expoziţia prezentată de Centrul Cultural German din  Timişoara în Sala Mercy, parter, a Muzeului de Artă, oferă, prin intermediul a 40 de lucrări aşezate pe simezele sălii mai sus amintite, o imagine asupra creaţiei unor importanţi ilustratori de carte germană pentru copii. În expoziţie se află şi cele 14 cărţi din care s-au inspirat autorii lucrărilor expuse.
Deşi diferiţi prin semnătura artistică, artiştii care expun ilustraţiile de carte germană sunt, totuşi, uniţi prin faptul că fiecare dintre ei prezintă o imagine individuală a lumii. În lucrările expuse apar prezentate aventuri ciudate, făpturi ieşite din comun sau caractere liniare.
O parte din ilustratorii prezenţi în expoziţie sunt şi autori, expoziţia cuprinde câteva titluri ce au fost scrise şi ilustrate de aceeaşi persoană. Printre ilustratorii autori de cărţi, ilustratori ce au expun la Muzeul de Artă din Timişoara, amintim: Nikolaus Heidelbach, autorul cărţii „A treisprezecea zână”, Sybille Hein, cu a sa carte „Ţăranca Rutti Berg şi-ar fi dorit aşa de mult să fie regină”, Janosch, autorul volumului „Şeriful şoarecilor”, Karoline Kehr, cu volumul „Schwi-Schwa-Schweinehund”, o carte amuzantă despre „micul ticălos”, „despre porcuşorul care se află în fiecare copil şi în fiecare adult, îndemnându-ne la răzvrătire”, Philip Waechter, cu cartea sa „Rosi în trenul groazei”. În expoziţie se mai află lucrările altor ilustratori care şi-au transpus ideile în desen şi cuvânt, Jutta Bauer, Rotraut Susanne Berner, Nadia Budde, Klaus Ensikat, Wolf Erlbruch, Jacky Gleich, Axel Scheffler și Katja Wehner.
Doamna Alina Baciu, director al Centrului Cultural German din Timişoara, a spus despre expoziție: „Dragi copii, dragi adolescenţi, dragi adulţi care aţi fost cândva copii, dragi adulţi cu suflet de copil, cu toţii ştim, încă înainte de a învăţa să citim sau chiar să vorbim, noi, ca şi copii am perceput imagini, iar cele care ne-au impresionat cel mai mult sau care ne-au fost cele mai dragi au rămas peste ani întipărite în memoria noastră. Astfel, imaginile din istoria ilustrată a copilăriei au deschis în mintea noastră o fereastră cu vedere spre lume, spre lumea din jur, dar în special spre lumea din interior, din mintea şi sufletul nostru”.
Expoziţia a fost prezentată de doamna Livia Coloji, ilustrator independent, colaborator la numeroase publicaţii din ţară şi străinătate. A ilustrat cartea „Stejarul pitic, cel mai bun tătic”, scrisă de Victoria Pătraşcu, şi a obţinut, în acest an, pentru volumul de fabule ilustrat de domnia sa, o importantă recunoaştere la Târgul Internaţional de Carte ce s-a desfăşurat în Basarabia, la Chişinău.
„Expoziţia aici prezentă a fost curatoriată de către Bilderbuchmuseum, adică Muzeul Cărţilor Ilustrate din Trosidorf, în parteneriat cu Institutul Goethe. A fost prezentă, în forma ei actuală, în primăvara lui 2006, şi de opt ani încoace este o expoziţie itinerantă. În formarea ei au existat mai multe criterii de selecţii, iar unul din aceste criterii este cel legat de diversitatea stilistică. Aşa se face că ilustratorii invitaţi sunt prezenţi cu lucrări realizate în diferite tehnici, majoritatea sunt tehnici tradiţionale de ilustraţie. Spun majoritatea pentru că, în cazul generaţiei de ilustratori mai tineri, este vizibilă prezenţa noilor tehnici digitale. O expoziţie de artă ilustrată ar trebui să fie un lucru firesc şi ceea ce avem noi aici în acestă seară este o extraordinară excepţie, însă ar trebui să fie o regulă, deoarece ilustraţia din cărţile pentru copii este primul gen de artă vizuală cu care aceştia vin în contact şi ştim cu toţii sau a trebui să ştim ce rol formator poate avea”, a mai spus doamna Livia Coloji.
Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul de Artă dinTimişoara, până în data de 2 noiembrie. O parte a expoziţiei se poate vizita şi la ceainăria Librăriei Cărtureşti (strada Mercy nr. 7).

de Cornel-Florin SERACIN

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play