Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

BANAT

Despre Banatul din anii primului război mondial

Scris la: 14.07.2014, de: Cornel-Florin SERACIN Print

Foto 1 2

La un secol de la declaşarea primei conflagraţii mondiale, istoricul Vasile Dudaş aduce încă o fărâmă de lumină asupra acelei perioade, prin volumul cu titlul „Banatul în anii primei conflagraţii mondiale”.

Volumul mai sus amintit a văzut lumina tiparului la Editura David Press Print, fiind lansat în Sala Senatului Universităţii Politehnica Timişoara în prezenţa unui numeros public dornic să afle noi particule de adevăr istoric despre însemnătatea primei conflagraţii mondiale şi repercusiunile ei pentru Banatul din acele timpuri.
“Politehnica nu reprezintă doar o instituţie tehnică,  ci, în decursul istoriei, a încercat, şi eu cred că a reuşit, să dea un semnal că poate să existe cultură şi într-o instituţie tehnică care poate fi un pilon pentru acest oraş şi pentru zona Banatului , că se poate face calitate nu doar din punct de vedere tehnic. De aceea sprijinim din toate punctele, din toate puterile, orice acţiune care aduce în prim-plan Timişoara, care aduce în prim-plan oamenii care sunt legaţi de această zonă, şi astfel, implicit, suntem şi noi parte la acest eveniment “, a spus, cu ocazia lansarii volumului, prof. dr. ing. Viorel Șerban, Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara.
Volumul, „Banatul în anii primei conflagraţii mondiale” este cel de-al XXX-lea din colecţia Biblioteca Banatica, colecţia reprezentând un proiect ce are în prim-plan valorificarea patrimoniului cultural al Banatului.
“Este vorba despre o carte deosebit de importantă din multe puncte de vedere. S-a scris mult despre Primul Razboi Mondial, dar istoricul Vasile Dudaș a găsit resursele necesare să aducă alte şi alte informaţii inedite despre acele momente. Cât priveşte centrul de greutate al cărţii, acesta vizează consecinţele războiului”, a declarat directorul editurii David Press Print, domnul Ioan David.
Volumul conţine 187 pagini și este structurat în patru capitole: 1. Declanşarea primului război mondial şi consecinţele sale în spaţiul bănăţean; 2. Sfârşitul războiului. Preluarea puterii de către Sfatul Poporului, Crearea Consiliilor şi Gărzilor Naţionale. Convenţia de armistiţiu de la Belgrad. Adunările naţionale de la Alba Iulia şi Novi Sad. Ocupaţia militară sârbă şi misiunea militară franceză; 3. Banatul în dezbaterile Conferinţei de Pace de la Paris; 4. Divizarea Banatului. Consolidarea administraţiei sârbe în partea de vest şi instaurarea celei româneşti în judeţele Caraş-Severin şi Timiş-Torontal. Volumul se deschide cu o prefaţă semnată de poetul şi eseistul bănăţean Crişu Dascălu şi cu un studiu introductiv semnat de prof. univ. dr. Doru Radosav, directorul Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. Volumul se închide cu o fototecă ce conţine imagini din Banatul acelor vremuri, numeroase pagini, scanate, din presa vremurilor primei conflagraţii mondiale.
În paginile acestui volum putem descoperi informaţii bazate pe o amănunţită şi asiduă cercetare a documentelor din arhive, a periodicelor păstrate din acele vremuri, dar şi a altor lucrări ce au apărut înaintea acestui volum despre prima conflagraţie mondială. Autorul volumului, profesor doctor Vasile Dudaş, cercetător ştiinţific principal gradul I, şeful secţiei de Istorie Modernă şi Contemporană la Muzeul Banatului din Timişoara, prezintă cu multă obiectivitate imaginea Banatului în timpul primului război mondial, încercând să ofere cititorului iubitor de istorie informaţii distincte faţă de alte lucrări ce au fost editate despre acest subiect. Proiecţiilor şi resemnificărilor istoriei ce are deja oficializat un discurs bine definitivat, autorul volumului le suprapune, în mod imperativ, istoria acestei zone, a Banatului, scoţând în evidenţă nu atât un contur referenţial, cât mai ales unul interpretativ.
“În acest eveniment a fost implicat şi Banatul. Dacă vom avea prilejul să trecem prin aproape orice localitate bănăţeană, vom vedea monumente care vorbesc despre tinerii care în 1914 au fost nevoiţi să plece la război. În acestă lucrare mi-am propus să derulez evenimentele începând cu acea vară şi să ajung la consecinţele acestei conflagraţii mondiale”, a spus istoricul Vasile Dudaş despre cartea sa.
Finalul lucrării aduce în prim-plan o imagine a Unirii de la 1918 nu în totalitate plină de mulţumire, subliniind faptul că sfârşitul primei conflagraţii mondiale nu a însemnat îndeplinirea în totalitate a voinţei naţiunii române, ci sfârşitul războiului a însemnat, spune autorul, “divizarea Banatului”. Aceasta poate să însemne şi o pledoarie care să ne facă să reflectăm dacă războiul este o soluţie pentru îndeplinirea unor idealuri sau, pe lângă sacrificiile făcute pe câmpul de luptă, un război mai cere încă sacrificii pe tărâm diplomatic, lăsând în urma lui numeroase nemulţumiri.

de Cornel-Florin SERACIN

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play