Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

OPINIE

În sprijinul Memorialului Victimelor Comunismului

Scris la: 06.03.2014, de: Flavius BONCEA Print

Foto 1

Citesc cu surprindere, în ultimele săptămâni, o adevărată campanie împotriva proiectului de realizare a unui Memorial al Victimelor Comunismului la Pădurea Verde din Timișoara. Avem nu numai datoria, ci chiar obligația de a-i cinsti pe cei care s-au jertfit în lupta anticomunistă. La fel avem cel puțin obligația de a-i respecta pe cei care au făcut ani grei de pușcărie în perioada comunistă deoarece au luptat pentru libertatea noastră.

Citesc cu surprindere, în ultimele săptămâni, o adevărată campanie împotriva proiectului de realizare a unui Memorial al Victimelor Comunismului la Pădurea Verde din Timișoara. Totul a pornit de la sesizarea unui consilier local al Partidului Poporului, care nu înțelegea pentru ce este nevoie de 300.000 de lei pentru realizarea acestui monument, mai ales că, după investigații îndelungate, a aflat că s-au mai alocat 340.000 de lei. Și, de aici, a început iureșul: conferințe de presă, declarații belicoase și acuzeînm diferite publicații inclusiv la adresa primarului, pentru că ar „arunca” 150.000 de euro pentru un monument aflat... la marginea orașului.
Nu sunt un susținător al lui Nicolae Robu, dimpotrivă. Însă, cel puțin în ceea ce privește acest subiect, consider că s-a depășit o limită a bunului simț. În primul rând, deoarece avem de-a face cu un proiect al Asociației Foștilor Deținuți Politic – filiala Timiș, proiect în care Primăria Timișoara s-a implicat ca susținător încă de pe vremea fostei administrații, drept pentru care aici chiar nu are Nicolae Robu de ce să fie blamat.
În al doilea rând, să nu uităm ce reprezintă acest proiect. Sunt deja mai mulți ani de când, în frunte cu Teodor Stanca, filiala Timiș a Asociației Foștilor Deținuți Politic a demarat reamenajarea Monumentului Rezistenței Anticomuniste din Banat, din dorința de a-l transforma într-un adevărat Memorial al Victimelor Comunismului. Pentru realizarea acestui memorial s-a luat legătura inclusiv cu familiile celor care au murit în închisori, în lagăre şi deportări sau în alte împrejurări pentru că s-au opus regimului comunist, să comunice Aso¬ciaţiei numele, data şi locul în care s-a produs decesul, pentru includerea victimelor în rândul eroilor anticomunişti care vor fi omagiaţi prin intermediul Memorialului. Toată munca a fost dusă de făști deținuți politic, care au găsit inclusiv colaboratori și sponsori pentru realizarea acestui monument. “Este datoria noastră, a celor de astăzi, să aducem un modest omagiu celor care prin jertfa lor au făcut posibilă revenirea naţiunii noastre la starea de libertate şi demnitate”,spunea, în urmă cu vreo trei ani, Teodor Stanca, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – Filiala Timiş. Or se pune întrebarea dacă este normal și firesc să se trezească astăzi cineva – oricine! - și să pună la îndoială buna credință a unor oameni care au făcut pușcărie în timpul comunismului pentru crezurile și idealurile lor, mărul discordiei fiind faptul că municipalitatea, prin consiliul local, îi susține cu 150.000 de euro în demersul lor.
Dacă vorbim de locul „de la marginea orașului”, atunci probabil că mulți nu știu faptul că acolo, la Pădurea Verde, în dimineaţa zilei de 16 iulie 1949, cinci deţinuţi politic (Spiru Blănaru, Petru Domăşneanu, Ion Tănase, Petru Puşchiţă şi Romulus Mariţescu) au fost scoşi din celulele lor, duşi la poligonul de tragere şi executaţi. Alţi şapte deţinuţi politici – Aurel Vernichescu, Gheorghe Popovici, Teodor Ungureanu, Gheorghe Smultea, Petre Puşchiţă, Nicolae Ghimboaşe şi Gheorghe Luminosu au fost scoşi din închisoare în dimineaţa zilei de 2 august 1949, duşi tot la Pădurea Verde şi ucişi. Tot acolo au fost omorâți 32 de luptători anticomunişti în luptele cu forţele securităţii conduse de colonelul Uţă. Este cunoscut faptul că din 1949 Pădurea Verde a fost folosită de Securitate pentru execuţii şi se bănuieşte că undeva în zonă există chiar şi o groapă comună în care au fost aruncate trupurile celor împuşcaţi. Contează, în aceste condiții, că locul ales pentru monument este la capătul Timișoarei? Nu cred.
Avem nu numai datoria, ci chiar obligația de a-i cinsti pe cei care s-au jertfit în lupta anticomunistă. La fel avem cel puțin obligația de a-i respecta pe cei care au făcut ani grei de pușcărie în perioada comunistă deoarece au luptat pentru libertatea noastră. Din acest punct de vedere, toată campania la care am asistat este de prost gust, iar cei care au generat-o și propagat-o nu au nici o scuză.
Deși nu consider că este un subiect de glumă, închei cu o remarcă făcută, mai în glumă, mai în serios, de colegul meu de consiliu, Bogdan Herzog: poate unii și-ar dori mai mult un monument al celor care au luptat împotriva celor din rezistența anticomunistă. Având în vedere demonizarea la care au fost supuși cei care se zbat să realizeze Memorialul Victimelor Comunismului, o astfel de ipoteză pare mult mai apropiată de adevăr decât am putea să credem.

de Flavius BONCEA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play