Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

OPINIE

Suntem comuniști?

Scris la: 24.01.2014, de: Flavius BONCEA Print

Foto 1

Cu o oarecare întârziere, am citit sondajul realizat de INSCOP la finele anului 2013, privitor la percepția pe care o au românii despre regimul comunist. Prima tendință pe care o ai când vezi astfel de cifre este să spui că „românii sunt proști” sau că „ne merităm soarta”. Nu suntem comuniști și nu am fost niciodată, chiar dacă istoria ne-a aruncat la un moment dat în brațele acestora.

Cu o oarecare întârziere, am citit sondajul realizat de INSCOP la finele anului 2013, privitor la percepția pe care o au românii despre regimul comunist. Cifrele sunt cunoscute: 45,5% dintre români consideră că acesta a fost un lucru rău pentru România, cam tot atâția (44,7%) consideră că regimul comunist a fost bun pentru România, iar restul celor intervievați nu știu sau nu vor să răspundă la întrebare.
Singurele lucruri îmbucurătoare care rezultă din acest sondaj sunt faptul că în Banat percepția asupra comunismului este cea mai radicală din țară (chiar dacă și aici 36,2% consideră că regimul comunist a fost bun) și că, pe categorii de vârstă, tinerii până în 34 de ani consideră în cea mai mare măsură comunismul a fi un lucru rău (51,2%). Dar chiar și la aceste categorii, aprecierile pozitive pentru regimul comunist sunt exagerat de mari într-o țară care a avut de suferit peste 50 de ani din cauza unui regim criminal și încă suferă din cauza urmașilor acestui regim.
Prima tendință pe care o ai când vezi astfel de cifre este să spui că „românii sunt proști” sau că „ne merităm soarta”. Nu sunt de condamnat cei care gândesc astfel, însă, dacă privim lucrurile mai în profunzime, vina nu este a celor care au ajuns să creadă astăzi că a fost comunismul bun. De condamnat din partea lor este doar, eventual, uitarea: până la urmă, în cei 50 de ani de comunism, aproape că nu a existat familie în România care să nu fi suferit de pe urma acestui regim, care să nu fi avut rude sau prieteni întemnițați sau chiar uciși pentru că au avut curajul să-și exprime convingerile, pentru că s-au ridicat la luptă împotriva comunismului sau doar pentru că au încercat să scape. Nu suntem comuniști și nu am fost niciodată, chiar dacă istoria ne-a aruncat la un moment dat în brațele acestora.
Vina majoră pentru aproape incredibila situație cu care ne confruntăm o poartă, în schimb, clasa politică românească. Toată, fără excepție. Cei trei președinți post-decembriști, cei 11 prim-miniștrii, cel puțin 90% dintre parlamentari – toți, fără excepție, prin acțiunea lor politică i-au condus pe jumătate dintre români să regrete perioada de dinainte de 1989. Un gest de bun simț din partea tuturor acestora ar fi să își recunoască eșecul și să se retragă, nu înainte de a-și cere iertare pentru speranțele pe care le-au distrus.


P.S. – O altă întrebare pe care ți-o poți pune când vezi rezultatele sondajului este dacă mai există vreo soluție pentru România. Am convingerea că există, iar această soluție are trei componente:
1. Promovarea tinerilor, care au ajuns, astăzi, categoria de vârstă cu cea mai curată percepție asupra trecutului;
2. Transferul puterii decizionale administrative și financiare către comunitățile locale, pentru ca acestea să își construiască viitorul fără să mai depindă de un sistem centralist nefuncțional.
3. Reinstaurarea monarhiei constituționale și readucerea în fruntea țării a Casei Regale a României – singura mișcare simbolică prin care ne-am despărți definitiv de trecutul comunist și am avea ocazia să oferim copiilor noștri un viitor fără nostalgii după un regim criminal.

de Flavius BONCEA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play