Vestul.ro
Opinie

Cum, unde, când... 26 de ani de la apariția ziarului ”Timișoara”Astăzi se împlinesc 26 de ani de când a văzut lumina tiparului ziarul ”Timișoara”, prima publicație apărută după Revoluția din 1989. Îmi aduc aminte de începutul anului 1990, când, aproape copil fiind, stăteam în fiecare dimineață la cozi interminabile pentru a cumpăra ziarul „Timișoara”.

Cum, unde, când...

Cum a început?

Îmi aduc aminte de începutul anului 1990, când, aproape copil fiind, stăteam în fiecare dimineață  la cozi interminabile pentru a cumpăra ziarul „Timișoara”. Îmi aduc aminte de Dorel Mihiț, cu care eram vecin de palier, și care mă lua câteodată la mitingurile Societății – societate care fusese fondată pentru a exista suportul juridic necesar apariției ziarului. După aceea, îmi aduc aminte cum, în 1996, am venit să lucrez la ziar. Bebe Costinaș a fost cel care atunci mi-a zis doar atât: „Scrie!”. Îmi aduc aminte și de momentele în care, pentru susținerea unei  idei, George Șerban era în stare să se certe cu toată lumea, după care lua un pumn de algocalmine pentru a se liniști. Îmi aduc aminte, mai apoi, de patronul Oscar Berger, care, pe vremea aceea, nu era atât de prezent în viața redacției, dar care a venit special acolo pentru a mă cunoaște și cu care, de atunci, am rămas prieten.  Îmi aduc aminte de suplimente, de zile petrecute între redacție și „subredacție” (pour les connaiseurs!...), de nopțile de fălțuit ziarul în tipografie, de campaniile ziarului...

Unde suntem?

Au trecut 26 de ani. Și, uite, ziarul ”Timișoara” continuă să apară. Chiar dacă (aproape incredibil) cei mai mulți dintre cei pe care i-am amintit mai sus nu mai sunt printre noi. Am avut, de-a lungul acestor ani, apropieri și despărțiri. Am fost de acord sau am contrat ideile pe care ziarul le susținea. Dar am apreciat mereu consecvența lui. Care, chiar și în perioadele ei cele mai grele, a rămas o publicație de care orașul are nevoie.

Când se va sfârși?

Nimeni nu poate să dea un răspuns la această întrebare. Încerc, însă, unul: NU se va sfârși. Cred asta deoarece la „Timișoara” au crescut atât de mulți oameni care au rămas atașați de ziar, încât întotdeauna se va găsi câte unul care să ducă mai departe un vis început în ianuarie 1990.
La mulți ani, „Timișoara”!


P.S. – Au fost și dezamăgiri legate de ziarul „Timișoara”, nu aveau cum să nu fie. Din punctul meu de vedere, cea mai mare îi privește pe cei care clamau, în diferite momente dificile, că nu trebuie să lăsăm ziarul să moară, dar care și-au limitat sprijinul la aceste declarații.