Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

REGALITATE

M.S. Regele Mihai I al României, la 95 ani de viaţă

Scris la: 25.10.2016, de: Cornel-Florin SERACIN Print

Foto 1

Astăzi aniversăm 95 de ani de la naşterea M.S. Regele Mihai I al României. Un mare privilegiu pentru naţiunea română această aniversare, un mare privilegiu pentru că-şi poate simţi, în fiecare an la 25 octombrie, istoria, îşi poate vedea, în viaţă, Suveranul de drept (...).

Astăzi aniversăm 95 de ani de la naşterea M.S. Regele Mihai I al României. Un mare privilegiu pentru naţiunea română această aniversare, un mare privilegiu pentru că-şi poate simţi, în fiecare an la 25 octombrie, istoria, îşi poate vedea, în viaţă, Suveranul de drept, care reprezintă cea mai mare personalitate a istoriei contemporane, continuatorul Coroanei şi Dinastiei române făuritoare de stat modern, conducătorul României cu rol cheie în scurtarea celei de-a doua conflagraţii mondiale.
Stră-strănepot al Reginei Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii, văr de grad trei al Reginei Elisabeta a II-a, actuala Suverană a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord,  Regele României, Mihai I, s-a născut în Castelul Pelişor din Sinaia, fiu al Principelui Carol al României şi al Principesei Elena a Greciei, în ziua de 25 octombrie a anului 1921. 
Înconjurat de o deosebită dragoste maternă şi de afecţiunea întregii Case Regale a României, micul prinţ Mihai creştea lipsit de grijile ce vor urma. La vârsta de 5 ani şi 9 luni, la puţin timp după decesul Regelui Ferdinand I Întregitorul, Prinţul Mihai, prin Regenţa sa, va depune jurământul de şef al Regatului Unit a României, în sediul Parlamentului, de faţă cu ofiţerii şi demnitarii ţării. Astfel îşi va începe prima domnie ca Rege, Mihai I devenind, Regele-Copil.
În anul 1930, Mihai I este înlocuit de tatăl său, Carol al II-lea, readus în ţară pentru a prelua conducerea Regatului României. În anul urcării pe tron, Carol II,  printr-un decret, avea să-i acorde fiului său Mihai titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. La vârsta de 16 ani, Mihai I devine ofiţer al Armatei Române, iar la 18 ani, senator de drept.
Beneficiind de o educaţie deosebită, Regele Mihai a fost ancorat în rândul naţiunii române încă din timpul studiilor liceeale. A avut colegi din toate straturile sociale şi a cunoscut vibraţia locurilor şi a oamenilor acelor vremuri. În vizită la câte o ruină sau o mănăstire, împreună cu clasa sa, cu colegii săi, Principele Mihai afla amăunte importante despre istoria zonei respective, amănunte legate de geografie sau de economie.
Mihai I a revenit pe tronul României în 1940, după plecarea tatălui său, Carol II, o fire extrem de autoritară, lipsit de dorinţa de a-şi pregăti fiul pentru a-i succeda. În septembrie 1940, Mihai I îşi reia prerogativele de rege, iar, odată cu revenirea pe tron, tânărul suveran va fi din nou lângă mama sa, până atunci obligată de Carol II să trăiască în exil, în Italia.
La revenirea pe tron, Regele Mihai I va depune el însuşi jurământul pentru preluarea funcţiei de şef al statului, dar domnia sa este umbrită de atitudinile totalitare ale generalului Ion Antonescu, autoproclamat conducător al României. Înconjurat de oameni politici cu vederi democratice, M.S. Regele Mihai I va reuşi să înfrângă forţele totalitare care au adus România în războiul purtat pe meleaguri străine. Actul de la 23 august 1944 rămâne un punct de referinţă în istoria Regatului României, în privinţa curajului avut de Suveranul român şi de toţi oamenii politici dornici să meţină monarhia constituţională şi să nu permită amestecul vreunei forţe externe în politica internă a Regatului Unit al României.
Lipsit de intervenţia fermă a democraţiilor occidentale, suveranul român a rezistat zile întregi reprezentanţilor regimului impus de sovietici, dar, în final, a fost obligat să-şi părăsească ţara şi tronul pentru a opri vărsarea de sânge pe care răzbunătorul regim de la răsărit se pregătea să o comită în România.
Alături de mama sa, Regina-Mamă Elena, şi de ceilalţi membri ai Casei Regale a României, suveranul român părăsea, alungat fiind, România strămoşilor săi, şi lua calea exilului. Tot în exil, suveranul român se căsătoreşte, în iunie 1948, cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia sa oferindu-i, alături de mama sa, Regina-Mamă Elena, un sprijin în plus pentru a rezista durerii exilului.
M.S. Regele Mihai I îşi continuă viaţa departe de patrie, dar cu organizarea unei puternice rezistenţe antitotalitare. Comitetul Naţional Român devine primul Guvern al României, format în exil. Prin intermediul C.N.R.-ului, românii prigoniţi din ţară sperau să sensibilizeze statele democratice pentru a sprijini eliberarea României de sub teroarea bolşevică.
Evenimentele anului 1989 au reaprins speranţele Regelui Mihai I pentru redeşteptarea României, pentru revenirea ei în istorie. Şi atunci, la fel ca în fiecare moment dificil pe care l-a traversat ţara sa, M.S. Regele Mihai I a susţinut lupta paşnică pentru libertatea României, fiind alături de naţiunea română revoltată, în decembrie 1989. Din păcate, noul regim instaurat în ţară nu a înţeles mersul istoriei şi a continuat menţinerea în exil a Regelui.
M.S. Regele Mihai I nu a încetat să preţuiască România şi să vadă în tinerii acestei ţări, viitorii oameni de nădejde ai patriei, gata oricând să readucă în prim-plan ceea ce a fost bun şi normal în istoria României.

La mulţi ani, Majestatea Voastră!

de Cornel-Florin SERACIN

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play