Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

SEVER BOCU

Pe drumul Coronini (1)

Scris la: 04.09.2013, de: Sever BOCU Print

Foto 1

Sever Bocu, în anii '30: "Acum 80 de ani Împăratul din Viena a trimis aici în provincia de Sud-Estul Împărăţiei un om de gust şi de mare ispravă. Cât a stat Coronini în postul de guvernator al Timişorii? Opt ani, mi se pare. În tot cazul n’a stat degeaba."

Am făcut o excursie cu automobilul de la Anina la Bozovici. Pe drumul Coronini. M-a bătut de mult gândul să văd acest drum. Să văd ce a putut face un guvernator al Timişorii acum optzeci de ani şi cu mijloacele tehnice de atunci. Am avut patru zile libere şi am profitat să văd. Sufletul meu a fost puternic stăpânit de două sentimente. Unul al extazului în faţa majestăţei naturii, altul amestecat, al jenei, descurajărei, revoltei.
Acum 80 de ani Împăratul din Viena a trimis aici în provincia de Sud-Estul Împărăţiei un om de gust şi de mare ispravă. Cât a stat Coronini în postul de guvernator al Timişorii? Opt ani, mi se pare. În tot cazul n’a stat degeaba. Putea să se simtă un sinecurist în provincia îndepărtată de Capitala Imperiului. Augustul său stăpân, Franz Iosef, poate aşa se va fi şi gândit, să-şi plătească o poliţă de recunoştinţă, faţă de fostul său preceptor, şambelan, încredinţat cu educaţia sa.
Dar Coronini era un om de mari desene. Venit în Bănat el pune bazele Timişorii, oraş mlăştios, insalubru, pe care Iosif al II-lea vrea să-l schimbe cu Becicherecul-mare care i-se pare mai potrivit de capitală a provinciei. El preface mlaştinile în parcuri cu care leagă ître ele cele trei părţi răzleţe rămase din vitregia vremurilor. Timişoara îşi poate mulţumi existeţa şi autoritatea, lui Coronini. Cu calesce, cu suite de călăreţi el străbate provincia şi-i descoperă frumuseţile şi nevoile. Concepe planuri măreţe. Şi le execută. Drumul dintre Oraviţa şi Bozovici tăiat în stânci este o concepţie măreaţă, aproape gemen cu planurile traiane, cu concepţiile romane din Bănat. Mă mir însă cum a putut scăpa de urgia naţionalizărilor. M’aş fi aşteptat să-l văd altfel, războtezat de furia lor.
Cum a putut săvârşi lucruri atât de minunate, acest Coronini, dalmat, latin, de origină? Am stat şi eu un an în Timişoara, în succesiunea lui. Desigur aseminea opere, reclamă bani, mulţi bani. Viena imperială i-a pus la dispoziţie acei bani, credite, cât i-a trebuit, cât a cerut. Şi omul, la postul  lui, a lăsat urme, pe care nu le poate înlătura nici-o neruşinare.

(VA URMA)


Articol publicat în „Voinţa Banatului”, 30 mai 1937, pagina 2

de Sever BOCU

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play