Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

DIN VECHIME

Satul arde şi baba se pieptenă (2)

Scris la: 12.03.2013, de: Print

Foto 1

Ziarul VESTUL, 1932: „Trei miliarde şi jumătate deficit pe primul trimestru al anului financiar 1932! Bachetul majorităţilor parlamentare cu sărbătorirea dlor Argetoianu şi Iorga! Excursia a 100 parlamentari în Egipt!”

Satul arde şi baba se pieptenă (2)

Şi cei 100 parlamentari cari de un an de zile se ostenesc votând „fără murmur sau şovăire” toate proectele guvernului, se vor grăbi să plece spre însoritele ţinuturi ale Egiptului! Suntem siguri că nici unul dintre cei 100 de „plaisir-işti” aleşi pe sprânceană de către guvern, nu va refuza un asemenea hatâr. Pentrucă în sufletul Domniei Lor, cu buzunarele doldora şi POATE şi fără grija zilei de mâine, deficitul de 3 miliarde jumătate nu are tot atât de deprimat răsunet, cum are în sufletul învăţătorilor şi preoţilor neplătiţi de aproape un an de zile şi totuşi ameninţaţi că „dacă nu voesc să muncească pe degeaba vor fi trimişi la sapă”. Bizara simultaneitate a existenţei faptelor petrecute şi nepetrecute încă, dar pe cale de înfăptuire, ne-au actualizat iarăşi o problemă interesantă, şi anume: oare oamenii cu stomacul ghiftuit de toate bunurile pământeşti, acei la cari zecile şi sutele de mii de lei nu contează nici atât cât un leu în punga multora dintre noi, acei cari în chiar cele mai mici deplasări îşi sprijinesc ciolanele pe comode perne de luxoase limuzine, acei înaintea cărora şira spinării celor mai mulţi face un unghiu drept cu verticala, acei cari, în gări, la scoborârea din somptuoasele vagoane ministeriale, sunt primiţi cu muzică şi flori, aceştia toţi, pot ei să sesizeze în măsura necesară tragedia unei situaţii?! Simt ei sbuciumul funcţionarului care nu mai are ce să mănânce şi ce să îmbrace, plugarului ce i se vinde şi cenuşa din vatră pentru plata dărilor către Stat, Moloch nesăţios, care tot ia, dar nu dă nimic în schimb? Faptele ne spun că nu! Nu!
Pentru ei, cari sunt tot atât de bine „asiguraţi” contra mizeriei, în viitor ca şi în prezent, drama ce zilnic se desfăşoară sub ochii tuturor celorlalţi, prăpastia spre care ne apropiem din ce în ce mai mult, nu sunt atât cât ar trebui să fie de impresionante, pentru a-i determina la acţiuni cu reazem logic pe realităţile vieţii de astăzi.
Răspunsul guvernanţilor de azi, la avertismentul pe care o întreagă ţară sugrumată de nevoi aduse de nechibzuinţa actualilor conducători, li-l adresează, este dat de benchetuirile majorităţilor şi de voiajul de plăcere al celor 100 de „aleşi” tocmai în ţara faraonilor. Se adevereşte încă o dată vorba bătrânească: „Satul arde şi baba se pieptenă” sau ŢARA PIERE ŞI BABA SE PIEPTENĂ!


V. ALUN

Articol din ziarul „VESTUL”, 26 aprilie 1932, anul III, nr. 514

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play