Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

DIN VECHIME

„Satul arde şi baba se pieptenă” (1)

Scris la: 05.03.2013, de: Print

Foto 1

Ziarul VESTUL, 1932: „Trei miliarde şi jumătate deficit pe primul trimestru al anului financiar 1932! Bachetul majorităţilor parlamentare cu sărbătorirea dlor Argetoianu şi Iorga! Excursia a 100 parlamentari în Egipt!”

Satul arde şi baba se pieptenă (1)

Trei miliarde şi jumătate deficit pe primul trimestru al anului financiar 1932!
Bachetul majorităţilor parlamentare cu sărbătorirea dlor Argetoianu şi Iorga! Excursia a 100 parlamentari în Egipt!
Admonestarea făcută de dl. Iorga învăţătorilor spunând că „Îi trimite la sapă”!
Economia naţională spre prăbuşire, acolată cu o criză morală de aceleaşi proporţii, nu putea să îşi găsească o mai fidelă expresie în altceva, de cum şi-a găsit în ansamblul proaspetelor ştiri, pe cari le-am înregistrat mai sus. Oricât de puţin am cântări datele situaţiei, ne va fi imposibil să aflăm un substrat logic, real, recentelor manifestaţiuni ale guvernului şi majorităţilor parlamentare!
Pentru orice om cu judecată limpede, atât banchetul majorităţilor, cât şi voiajul parlamentarilor la piramidele lui Cheops şi Mikerinos, confruntate cu realitatea crudă a deficitului de 3 miliarde, se definesc singure ca acte isvorâte dintr'o minte de iresponsabil. Pentrucă toată lumea ar taxa drept ţâcnit pe acela care, arzându-i casa şi murindu-i copiii, ar sări în sus de bucurie şi ar pune lăutarii să-i cânte cuplete vesele.
Care vor fi fost oare nepreţuitele merite pentru care majorităţile au găsit cu cale să sărbătorească pe siniştrii cavaleri ai apocalipsului nostru economic? Făcând inventarul unui an de stăpânire iorghisto-argetoianistă, stăpânire în care mai toate clasele sociale au avut de suferit lovituri asemeni celor aplicate pe vremuri cu biciul de către ciocoeştii logofeţi dela Breasta, nenorociţilor clăcaşi, aleşii naţiunii (!) au dovedit o lipsă complectă a spiritului de obiectivitate şi critică, în raţionamentul a cărui concluzie a servit ca pretext pentru aranjarea unui copios banchet. Majorităţile şi-au arătat recunoştinţa faţă de guvern, pentru că i-a invitat la un os. În cadrul realităţilor zilei, prinosul ce-l aduc majorităţile dlor. Argetoianu şi Iorga este asemenea ploconului ce-l ofereau odinioară zapciii, superiorilor administrativi, ca răsplată pentru înscăunarea lor în locuri unde puteau strânge averi, despuind poporul de tot ce avea, uneori şi de suflet.
Iar guvernul la această dovadă de recunoştinţă şi mai ales pentru faptul că au fost „disciplinaţi” le-a aranjat o mică excursie, în Egipt.


V. ALUN

Articol din ziarul „VESTUL”, 26 aprilie 1932, anul III, nr. 514

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play