Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

DIN VECHIME

„Un proect înmormântat”

Scris la: 14.02.2013, de: Print

Foto 1

Ziarul VESTUL, 1932: „După desbateri îndelungate şi dupăce a făcut ocolul pe la toţi fruntaşii vieţii noastre publice, proectul de lege pentru modificarea legii electorale a fost înmormântat. După o sută de ani de viaţă parlamentară, dela înfiinţarea adunării obşteşti şi a unui regulament organic, se pune o legitimă întrebare: cu cât a evoluat ritmul vieţii noastre politice?”

Un proect înmormântat

După desbateri îndelungate şi dupăce a făcut ocolul pe la toţi fruntaşii vieţii noastre publice, proectul de lege pentru modificarea legii electorale a fost înmormântat. Auspiciile dătătoare de nădejdi, sub care dl. Eduard Mirto pornise la drum, s'au poticnit în rezistenţa partidelor, cari, printr'o lege ce asigura începutul unei ere constituţionale şi chemarea masselor pentru a-şi designa adevăraţii reprezentanţi în parlament, nu vedeau decât pericolul unei nereuşite în caz că li se vor lua primele ce le asigură actuala lege, în caz că gruparea majoritară întruneşte patruzeci la sută din sufragiile populaţiei.
Singur partidul naţional-ţărănesc a susţinut proectul dlui. Mirto, îndeajuns de apreciat şi de Suveran, pentrucă e singurul partid care ar putea să se prezinte în faţa alegătorilor fără să întrebuinţeze teroarea administrativă sau măsluirea urnelor. S'a sulevat deosebit de importanta chestiune că proectul de lege va avea darul să netezească drumul unei înţelegeri între partidul naţional-ţărănesc şi cel liberal, aproape unanim fiind recunoscut că o înţelegere între cele două partide ar fi un pas serios pentru salvarea ţării. În acelaşi timp ar pune o stavilă aventurei şi posibilităţii ca partidele mici, fără rezonanţe în massele populare, să fie chemate la putere.
Ne miră însă un fapt, proectul de lege pentru modificarea legii electorale de ce era nevoie să mai fie aprobat cu atâta entuziasm de reprezentanţii tuturor partidelor, de dnii. Iorga şi Argetoianu chiar, când aceiaşi reprezentanţi, puşi în faţa faptului, au căutat diferite posibilităţi de a se eschiva dela modificarea celor câteva articole din vechea lege. Şi îndeosebi nu înţelegem manevra guvernului, care prin glasul unui interpus, e vorba de dl. Pamfil Şeicaru, a scos definitiv din discuţie proectul de lege. Pentrucă nimeni nu este naiv să mai creadă că subcomisiunea „tehnică” menţionată de deputatul sus amintit nu este piatra de mormânt a unei intenţii de schimbare a anormalei funcţionări a vieţii noastre publice.
Propunerea deputatului „independent” Pamfil Şeicaru o înţelegem perfect de bine, pentrucă şi dânsul, ca şi atâţia alţii, dacă se modifica vechea lege şi-ar fi pierdut orice speranţă de a mai figura în parlament, chit că a fost beneficiarul unor prime pe care o lege anticonstituţională le asigură unor elemente cari nu au luat contact niciodată cu alegătorii.
După o sută de ani de viaţă parlamentară, dela înfiinţarea adunării obşteşti şi a unui regulament organic, se pune o legitimă întrebare: cu cât a evoluat ritmul vieţii noastre politice?
Oare înmormântarea proectului pentru modificarea legii electorale să fie adevăratul răspuns?


Horia SPĂTARU

Articol din ziarul „VESTUL”, 5 aprilie 1932, anul III, nr. 497

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play