Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

REGIONALISM

Regiunea Banat şi puzzle-ul judeţelor

Scris la: 07.02.2013, de: Mircea RUSNAC Print

Foto 1

În aceste zile isteria regionalizării, care a debutat de o bună bucată de vreme în Banat şi parţial în Ardeal, s-a extins la nivelul întregii ţări. În cadrul acestui joc, Banatul, sau Regiunea 5 Vest, care va încerca în mod penibil şi zadarnic să îi uzurpe identitatea afirmată de multe secole, cuprinde deocamdată patru piese, respectiv judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. Cum am mai susţinut, cea mai firească împărţire administrativă ar fi cea pe regiuni istorice, care ar fi evitat toată această nebunie a revendicărilor.

În aceste zile isteria regionalizării, care a debutat de o bună bucată de vreme în Banat şi parţial în Ardeal, s-a extins la nivelul întregii ţări. Toată lumea strigă în acelaşi timp, unii pro, alţii contra, fiecare revendică altceva, împărţirile şi reîmpărţirile nu se mai sfârşesc. În tot acest vacarm, bănăţenii ar trebui, în urma experienţei pe care au acumulat-o deja în această dezbatere, să ştie ce au de solicitat şi să îşi poată argumenta poziţia.
Cum am mai susţinut, cea mai firească împărţire administrativă ar fi cea pe regiuni istorice, care ar fi evitat toată această nebunie a revendicărilor. Fiecare îşi cunoaşte regiunea de provenienţă, unele mai mari, altele mai mici, dar toate având tradiţii istorice de multe secole. Şi alte ţări europene au făcut regionalizarea pe acelaşi criteriu logic. Din păcate, în România puterea baronilor locali este mai importantă decât adevărul istoric, astfel încât judeţele ceauşiste din 1968, create în mod intenţionat cu sfidarea limitelor istorice ale regiunilor, au fost declarate sacrosancte şi orice discuţie nu poate pleca decât de la menţinerea, cel puţin temporară, a acestora. În consecinţă, harta României a devenit un imens puzzle cu 42 de piese, care sunt combinate în fel şi chip, dar care nu pot fi în niciun fel modificate.
În cadrul acestui joc, Banatul, sau Regiunea 5 Vest, care va încerca în mod penibil şi zadarnic să îi uzurpe identitatea afirmată de multe secole, cuprinde deocamdată patru piese, respectiv judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. În urma aberantei împărţiri din 1968, toate aceste judeţe cuprind bucăţi mai mari sau mai mici din partea românească a Banatului. Însă tot conform acelei împărţiri, o altă parte se află în judeţul Mehedinţi, care pare destinat Regiunii 4 Sud-Vest. Situaţia nemulţumeşte profund opinia publică bănăţeană, deoarece în Mehedinţi se află oraşul Orşova şi o mare parte a ţărmului bănăţean al Dunării. În consecinţă, nu putem accepta o nouă înstrăinare a acelei zone, după ce pentru prima oară în istorie ea ne-a fost luată în 1968.
O revenire la regiunile istorice ar fi rezolvat în mod natural şi această problemă. Dacă este să discutăm, precum politicienii români, în termenii de puzzle ai judeţelor, atunci Regiunea 5 Vest ar trebui să cuprindă nu patru, ci cinci judeţe: Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara şi Mehedinţi, acestea fiind toate judeţele care în 1968 au primit teritorii bănăţene. În cazul amintit, întregul Banat românesc ar fi reunit în aceeaşi regiune. Nu înţelegem logica după care Regiunea 5 Vest ar trebui, ea singură, să cuprindă numai patru judeţe, în timp ce alte regiuni ajung la câte şase-şapte judeţe. Deci, în cazul regiunii noastre, un număr de cinci judeţe nu ar fi în niciun fel exagerat.
Dacă se persistă, la fel de sacrosanct, în menţinerea a doar patru judeţe în Regiunea 5 Vest, atunci trebuie să renunţăm la Hunedoara şi nu la Mehedinţi. Aceasta nu înseamnă că îi trădăm sau îi uităm pe bănăţenii din satele Sălciva şi Pojoga, atribuite în 1968 judeţului Hunedoara. Mai târziu, când isteria împărţirilor şi a reîmpărţirilor s-ar mai domoli, ar putea fi iniţiate negocieri între regiunea noastră şi cea de care va aparţine Hunedoara pentru modificări locale ale limitei dintre ele. În Caraş-Severin se află în prezent patru localităţi hunedorene. Acestea ar putea fi schimbate cu cele două sate bănăţene de pe Mureş şi limita istorică ar fi restabilită.
Pe de altă parte, o includere a judeţului Mehedinţi în Regiunea 5 Vest ar putea crea nemulţumiri în special Timişoarei, deja invadată de mehedinţeni. Acestor nemulţumiri le putem răspunde în următorul mod: poate chiar înaintea Timişoarei, Orşova sau Reşiţa au fost şi ele invadate de aceiaşi mehedinţeni, însă aceasta nu ne poate face să renunţăm la un drept istoric. Noi revendicăm regiunea bănăţeană Sviniţa-Orşova-Vârciorova, dar dacă un asemenea lucru nu este posibil decât în cadrul puzzle-ului judeţean, atunci trebuie ca întregul judeţ Mehedinţi să fie inclus în Regiunea 5 Vest.
Unitatea Banatului românesc trebuie restabilită, pentru ca apoi să înceapă reconstrucţia.

sursa foto: istoriabanatului.wordpress.com

de Mircea RUSNAC

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.roComentează


capcha


Reguli:
1. Vă rugăm folosiţi un limbaj civilizat;
2. Vă rugăm nu folosiţi cuvinte care pot jigni alte persoane care postează comentarii;
3. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să vă referiţi doar la articolul afişat şi să nu atacaţi autorul sau autorii materialului;
4. Nu folosiţi un limbaj vulgar sau cu tentă sexuală;
5. Nu vom permite comentarii discriminatorii cu tentă xenofobă, antisemită sau rasistă;
6. Comentariile care intră în contradicţie cu regulile de mai sus vor fi şterse fără a se afişa vreun motiv;
7. Daca veţi continua să sfidaţi aceste reguli nu veţi mai putea să postaţi mesaje.

Comentând pe acest site, sunteţi de acord cu regulile precizate, le intelegeţi şi vă daţi acordul că le veţi respecta. Vă mulţumim.

uruVewHIk1Ye 08.05.2016 07:38

Hyviä vinkkeäjä. Uusimmassa Glorian ruoka ja viini-lehdessä oli juttu nakkipitsasta. Siinä ohjeessa pelti laitettiin ensin uuniin lämpeämään ja sitten kaulimisen jälkeen pohja leivinpaperin avulla kuumalle pellille. En ole kokeillut, mutta täytyy kokeilla miten toimisi. Hyvä idea tuo juusto jo toatkttikasaimkeen päälle. Menee kokeiluun http://eibzqzzl.com [url=http://zualhaobdz.com]zua lhaobdz[/url] [link=http://fqetvrbuv.com]fqe tvrbuv[/link]

IVrsT8zNufvR 04.05.2016 04:09

Igual, te deseo un muy, pero muy prf3spero 2006, salfadame a ese grupo de amigos tuyos alle1 en la Madre Patria, son una cretava de super talentosos, los envidio con carif1o, A vuestra Sa!lbd!fAbrazos,-Alaerto http://fdgkmxrkucy.com [url=http://zvpueihq.com]zvpue ihq[/url] [link=http://iittnk.com]iittnk [/link]

mvwUVcV1MFr 03.05.2016 21:14

Wow! This blog looks exactly like my old one! <a href="http://snnamdcd.com">It1 &82#7;s</a> on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

X6lIPc3l0n 03.05.2016 09:01

22/05/2011 - 10:40ampero si es que yo alucino con los de la secta , estos tios parecen que estan de barbacoa en un jardin, vaya mierda de resminsritaones.a todo esto hoy hay F1 y ni una misera linea de motor ni de que ayspañol el gi pero claro no hay nada de dopaje asi que no existe el ciclismo

58DK6Aza62 12.06.2015 09:09

Va felicit <a href="http://fpwcyxn.com">petr nu</a> acest site este o initiativa foarte frumoasa, promovare online, publicitate pe internet, atragerea vizitatorilor, creare Web Site, waw va felicit <a href="http://fpwcyxn.com">petr nu</a> munca pe care o depuneti <a href="http://fpwcyxn.com">petr nu</a> ca site-ul dumneavoastra sa vina catre inimile celor plecati din Romania..Felicitari din toata inima.Alexandrina Teisanu

nY3yUeOMQ 11.06.2015 19:04

Buna DimineataFelicitari pentru site. Atragator, insnaetret si util comunitatii romanesti din regiunea Ottawa/Gatineau. Poate ar trebui adaugata o rubrica de poezii atat in limba romana cat si traduse fie in franceza, fie in engleza. Continuati, spor la treaba, si sarbatori cat mai placute.Eugen RoventaProfesor Emerit, York UniversityPresedinte fondator, ACRUPO(Association of Canadian-Romanian University Professors in Ontario)

Ion 28.03.2013 11:21

Sunt de acord cu punctul de vedere al autorului acestui articol. Punctul de vedere este rational si arata ca este un adevarat banatean, adica iubeste Banatul si cunoaste istoria acestui loc. Cred ca toti cei care iubim Banatul ar trebui sa militam pentru reintregirea administrativa cel putin a Banatului romanesc.

setko 10.02.2013 23:12

de ce trebuie sa acceptam aceste regiuni artificiale , mai bine ciuntim judetele comuniste(daca trebuie sa ramana judetele) si trecem la regiunile istorice . de cand bucuresti si ilfov sunt regiune si bucovina dispare? guvernantii vor intra in istorie ca cei din 47.micul titulescu cred ca va fi urmasul lui petru groza .din pacate in BANAT nu avem figuri politice puternice, doar yesmani(vezi bugetul 2013)poate frunzaverde, poate.pe cine au intrebat guvernantii cand au conceput aceste pseudoregiuni, in democratie se face referendum de consultare a populatiei,ah da era boc boc nedemocratul, dar acum au venit astia democrati si continua prostiile alorlalti. care e diferenta intre boc si ponta(doar inaltimea)

Spataru Dan 08.02.2013 23:25

Raman la ideea ca judetele din '68 nu au respectat granitele istorice ale regiunilor romanesti,iar pentru noi din zona banateana inclusa in judetul MH nu s-a facut mai nimic in aceasta perioada.Daca in '68 era sa admitem mai dificil , acum cred ca oportunitatea dezvoltarii si prezentarii logice a acestei probleme, ar avea sanse de reusita. Problema Orsovei nu este similara cu trasarea hotarelor intre judete ale aceleiasi regiuni. Pentru "aproape" tot natul, cel care este din Banatul sarbesc este sarb, cel din MH este oltean,cel din Bucovina de Nord este ucrainean si ... cel din Chisinau Cris, Brad sau Petrila este banatean.Am introdus adverbul de loc pentru a sublinia faptul ca , suntem recunoscuti ca banateni DOAR de cei din zonele limitrofe si atat.Istoria zonei ne spune ca , apogeul dezvoltarii noastre s-a situat intre 1878-1916 ca oras de granita si tare mi-as dori bunastarea de atunci transpusa si raportata la nivelul sec.XXI.

Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play