Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

REGIONALISM

Orşova este parte integrantă a Banatului

Scris la: 24.01.2013, de: Mircea RUSNAC Print

Foto 1

Proiectele actuale de regionalizare par să menţină limitele judeţelor din 1968, grupând doar câte patru-cinci judeţe într-o regiune. Aceasta ar însemna ca Orşova să nu revină Banatului nici după toţi aceşti ani de înstrăinare, ci să fie aruncată într-o regiune cuprinzând toate cele cinci judeţe olteneşti. Ce să caute sârbii din Sviniţa şi cehii din Eibenthal în acea regiune?

Împărţirea administrativă a României efectuată în 1968 producea o mare nedreptate Banatului, înglobând oraşul Orşova, zona Cazanelor Dunării şi insula Ada Kaleh judeţului oltenesc Mehedinţi. Dezastrul nu a întârziat să se abată asupra acestei zone. În 1970, odată cu construirea hidrocentralei de la Porţile de Fier, apele Dunării s-au ridicat cu peste 30 de metri şi totul a dispărut. Turcii din Ada Kaleh s-au împrăştiat în toate direcţiile, iar populaţia celorlalte localităţi de pe mal a fost strămutată, construindu-se practic noi aşezări. Inestimabile mărturii istorice au dispărut.
Proiectele actuale de regionalizare par să menţină limitele judeţelor din 1968, grupând doar câte patru-cinci judeţe într-o regiune. Aceasta ar însemna ca Orşova să nu revină Banatului nici după toţi aceşti ani de înstrăinare, ci să fie aruncată într-o regiune cuprinzând toate cele cinci judeţe olteneşti. Ce să caute sârbii din Sviniţa şi cehii din Eibenthal în acea regiune?
Orşova şi zona adiacentă au aparţinut dintotdeauna Banatului, fiind, alături de Baziaş şi de Moldova Veche, unul dintre importantele porturi dunărene ale acestuia. Nu vom stărui asupra trecutului său milenar, de care s-au ocupat alţi istorici în timp. Vechea aşezare dacică, apoi castru roman, Dierna, şi-a luat numele de la râul la a cărui gură de vărsare se află. Mai târziu, sub influenţă slavă, râul a devenit Cerna, însă similitudinea denumirilor este evidentă şi acum. În secolul al IX-lea, voievodul bănăţean Glad îşi avea una dintre cele mai puternice cetăţi la Urscia, care a fost ultima cucerită de unguri. În întreaga perioadă medievală, cetatea Orşova şi-a păstrat importanţa, fiind disputată de toate puterile vremii. Când a fost construită şi fortăreaţa de la Ada Kaleh, aflată la 3 km distanţă, ea a primit denumirea de Orşova Nouă, cealaltă devenind Orşova Veche.
În zona aceea, graniţa Banatului a început să fie ciuntită de timpuriu. Tratatul de pace încheiat la 18 septembrie 1739 la Belgrad între turci şi austrieci menţiona: “Banatul Timişoarei va rămâne sub stăpânirea preaînălţatului împărat al Austriei în întregime, până la hotarele Austriei, cu excepţia totuşi a acestui mic şes care e aşezat pe partea opusă Orşovei şi e despărţit de o parte prin râul Cerna şi de alta de Dunăre.”
În perioada austriacă, Orşova a făcut parte din Domeniul Coroanei Banat, apoi din Graniţa Militară. Când aceasta a fost desfiinţată, a fost inclusă în comitatul Caraş-Severin, iar după 1920 în judeţul cu acelaşi nume. Până în 1968, indiferent de organizările administrative existente în diferite perioade în România monarhică şi apoi comunistă, Orşova a făcut întotdeauna parte, în mod firesc, din judeţele sau regiunile bănăţene.
Regiunea a fost mereu una tipic bănăţeană, cu caracter multietnic şi multilingvistic. Pe lângă localităţile amintite mai sus, cuprinzând sârbi şi cehi, insula Ada Kaleh era populată de turci, iar oraşul Orşova cuprindea, alături de români, germani, sârbi, cehi şi maghiari. În zona Cazanelor s-au efectuat la sfârşitul secolului al XIX-lea grandioase lucrări de regularizare a cursului Dunării, care şi astăzi uimesc prin amploarea lor. De asemenea, construirea hidrocentralei Porţile de Fier I în anii 1964-1970 a avut, pe lângă impactul negativ amintit mai sus asupra locuitorilor zonei, şi avantaje considerabile: creşterea puternică a capacităţii electroenergetice româneşti şi, pe plan local, dispariţia muştei columbace, cu care avuseseră de luptat toate generaţiile de bănăţeni.
În concluzie, revenim asupra necesităţii de a fi reconstituite regiunile istorice româneşti în limitele pe care le-au avut timp de secole. Aceasta ar însemna revenirea Orşovei la matca sa, după un lung şi dureros exil. Zona aceasta a fost mereu neglijată de conducerea judeţului Mehedinţi. După revoluţie, însuşi primarul municipiului a anunţat că doreşte să organizeze un referendum pentru reîntoarcerea la Banat. De fapt, chiar în 1968, primele proiecte ale judeţelor plasau Orşova în Caraş-Severin. Peste noapte a apărut o funestă modificare, şi n-a lipsit mult ca judeţul Mehedinţi să înghită şi Băile Herculane.
Aşadar, în cazul zonei Orşova-Cazane, Banatul nu poate avea decât o singură solicitare: restitutio in integrum!

sursa foto: istoriabanatului.wordpress.com

de Mircea RUSNAC

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.roComentează


capcha


Reguli:
1. Vă rugăm folosiţi un limbaj civilizat;
2. Vă rugăm nu folosiţi cuvinte care pot jigni alte persoane care postează comentarii;
3. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să vă referiţi doar la articolul afişat şi să nu atacaţi autorul sau autorii materialului;
4. Nu folosiţi un limbaj vulgar sau cu tentă sexuală;
5. Nu vom permite comentarii discriminatorii cu tentă xenofobă, antisemită sau rasistă;
6. Comentariile care intră în contradicţie cu regulile de mai sus vor fi şterse fără a se afişa vreun motiv;
7. Daca veţi continua să sfidaţi aceste reguli nu veţi mai putea să postaţi mesaje.

Comentând pe acest site, sunteţi de acord cu regulile precizate, le intelegeţi şi vă daţi acordul că le veţi respecta. Vă mulţumim.

Dinu 18.07.2013 13:51

"Regiunea a fost mereu una tipic bănăţeană, cu caracter multietnic şi multilingvistic". Si cei cu asta, d-le, inseamna ca trebuie sa ramana in veci multietnica sau sa nu se alipeasca la o zona majoritar-zdrobitoare romaneasca?! Nu cumva o sa afirmati ca oltenii sunt inferiori banatenilor si, Doamne-fereste!?, nu pot locui impreuna sau alaturi?! Uitati ca aceasta zona a Banatului a fost pana in sec.XVII, aproape exclusiv romaneasca ca locuire, existand in Banat putini locuitori de alta origine etnica:sarbi,unguri,etc., si aceia adusi de regii unguri (ungurii) si refugiati din Imperiul otoman (sarbii). Indiferent de cine s-a peridat la stapanirea Banatului, regiunea a fost majoritar romaneasca, majoritatea absoluta,(peste 50%), pierzand-o romanii, treptat, in sec.XVIII-XIX, datorita colonizarii masive cu svabi(germani)si unguri si infiltrarii mai deosebite cu sarbi, politica perversa si antiromaneasca fatisa dusa de habsburgi si apoi mai ales de guvernanti unguri(dupa 1867). Totusi, romanii banateni, inca detineau o majoritate relativa in ansamblul Banatului, dar numai in Caras-Severin aveau o majoritate absoluta, 582 mii Romani din totalul de 1562 mii loc. ai provinciei,potrivit recensamantului austro-ungar din 1910. Indiferent ce scopuri ascunse au cei din Liga Banateana sau unii guvernanti in privinta regionalizarii Romaniei, sa se stie ca Banatul va fi numai romanesc, in cadrul Romaniei, iar intregirea regiunii Banat cu zonele stapinite de sarbi si unguri, in cadrul Marii Romanii, e o chestiune doar de timp...

Spataru Dan 27.01.2013 02:12

Impresia si perceptia personala fata de persoana dvs.este deosebita. In toate articolele concepute ati demonstrat o buna informare si prezentare obiectiva a evenimentelor, situatiilor, problemelor locale , zonale, regionale.In anul 2013 se doreste definitivarea regionalizarii Romaniei cu implementare definitiva din 2014.Parcursul oratorilor si difuzorilor de opinie in aceasta directie este cu predilectie spre Tinutul Secuiesc.Minimalizarea acestei regionalizari nationale NUMAI la o zona centrala din Transilvania, este ridicola. Acesti "patrioti" chiar cred ca secuii vor pleca in Ungaria cu acest tinut. NU .Acesti "patrioti" romani trebuie sa inteleaga pe toti cei care apartin teritoriului romanesc, ca sunt cetateni romani dar de ...alta etnie si atat.Orsova pentru majoritatea romanilor reprezinta o localitate din RO,indicativul judetean MH ar defini apartenenta de Oltenia si probabil capitala ar fi discutabila intre Severin si Resita.Nu am dorit sa-i umilesc pe "inteligenti".Ca banatean din Orsova esti recunoscut de cei din zona ( sud-estul Banatului, Almaj,vestul MH si GJ ) si cam atat.Nici macar banatenii nu cunosc adevarul pentru ca indicativul judetean isi pune amprenta pe locurile natale modificate aberant de politruci.Daca tot am amintit termenul de politruc, ce parere aveti de tov.Frunzaverde alias Vasile Daju din '68 care spune ca zona banateana cedata la MH sa ramana la olteni.Pe cine reprezinta Frunzaverde?.Este si parerea celor care traim in aceasta zona sau exprimam pareri personale ?.Diplomatia nu-l caracterizeaza si cred ca ar fi mai bine sa-si pastreze parerile personale,eventual sa le expuna yesmenilor nonbanateni.Probabil ca in dorinta de a demonstra ca intruchipeaza veritabilul baron local al sec XXI,gafeaza.Daca Rusia ar fi fost la masa tratativelor in 1919, Banatul ar fi fost impartit cu totul altfel iar Bocsa orasul sau natal era cu siguranta in Serbia.In contradictie cu ce exprima Frunzaverde care are bataliile personale in fostul FSN=PD si actualul USL,un merit deosebit si "SUNTETI MINUNATI" initiatorilor comunitatii "Banatul de altadata" si d-lui Titu Bojin care doresc reintregirea teritoriului banatean.

Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play