Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

REGIONALISM

Cum ar trebui făcută regionalizarea. Opinia unui istoric

Scris la: 16.01.2013, de: Mircea RUSNAC Print

Foto 1

După aproximativ doi ani de bâjbâială, politicienii români, la presiunile Uniunii Europene, au hotărât să facă totuşi regionalizarea ţării. Acum problema începe să nu mai fie “dacă” regionalizarea se va realiza, ci “când” şi mai ales “cum” va fi ea făcută. O croire strâmbă a viitoarelor regiuni nu ar rezolva problemele actuale în niciun fel.

După aproximativ doi ani de bâjbâială, politicienii români, la presiunile Uniunii Europene, au hotărât să facă totuşi regionalizarea ţării. Acum problema începe să nu mai fie “dacă” regionalizarea se va realiza, ci “când” şi mai ales “cum” va fi ea făcută. În linii mari, ni s-a spus şi când va fi: până în 2014. Rămâne o ultimă problemă: cum se va face ea şi cât de viabile economic vor fi noile diviziuni administrative. Problema nu este deloc uşoară.
Opţiunile politicienilor par să se îndrepte către transformarea în regiuni a celor 8 regiuni de dezvoltare economică, existente din 1998. Acestea fuseseră create tot la presiune externă şi au luat în general forma regionalelor feroviare existente în acel moment. Ele au o mărime aproximativ egală, cuprinzând cam patru-şase judeţe. Tradiţia regiunilor istorice nu este respectată aproape deloc. Ele înglobează judeţele în forma din 1968, care încălcau de multe ori limitele regiunilor tradiţionale. Acum ni se spune că, pentru a evita deschiderea cutiei Pandorei şi a unui şir nesfârşit de neînţelegeri, mai bine vor rămâne aşa cum sunt. Adică nedreptăţile din 1968 să fie perpetuate sau chiar eternizate. Pentru a nu repeta însă aceste greşeli şi pentru a nu se deschide nici cutia Pandorei, soluţia ar fi una simplă. Din punct de vedere istoric, ea este cea mai logică şi de bun simţ: refacerea regiunilor istorice ale României.
Acestea au limite clar conturate timp de secole, pe care locuitorii le cunosc în mod tradiţional. Ar fi vorba de Muntenia, Moldova, Dobrogea, Bucovina, Oltenia, Transilvania, Crişana, Maramureş şi Banat, adică nouă regiuni. (A zecea ar fi fost Basarabia.) Comunitatea de istorie, obiceiuri, tradiţii, legături economice ale locuitorilor ar fi cel mai bine respectată în acest fel. Totodată, ar fi premisa unei bune plecări către dezvoltarea economiei fiecăreia dintre regiuni şi implicit a ţării.
S-ar putea obiecta că regiunile istorice au suprafeţe şi număr de locuitori diferite. Nici nu ne pretinde nimeni să uniformizăm totul. Cazul landurilor germane este edificator: pe când Bavaria are 70.547 kmp, landul Bremen are numai 404 kmp. La noi diferenţele ar fi departe de asemenea extreme. Iar sentimentul coeziunii regionale din fiecare parte a ţării ar încuraja o activitate economică în folosul tuturor.
O croire strâmbă a viitoarelor regiuni nu ar rezolva problemele actuale în niciun fel. Bănăţenii îşi vor spune tot bănăţeni şi nu “locuitori ai Regiunii 5 Vest”. Ei vor şti în continuare că Orşova a aparţinut Banatului până în 1968 şi că ea va trebui să revină până la urmă acestuia. Conştiinţa apartenenţei regionale nu va dispărea, ci dimpotrivă, se va întări. Deci soluţiile neviabile nu vor putea rezolva lucrurile în sens bun, ci le vor agrava.
O opinie pertinentă a formulat în această privinţă pe Facebook cititorul nostru Sorin Seviciu: “Nu e suficient să creezi o regiune şi să-i asiguri o autonomie şi un statut juridic. Locuitorii regiunii trebuie să aibă sentimentul apartenenţei la entitatea teritorială şi juridică. Un sentiment care izvorăşte nu dintr-o ideologie, ci dintr-o istorie trăită timp de veacuri în COMUN, cu ceea ce a avut bun sau rău. O regiune nu poate fi rodul unui proiect gândit într-un cabinet de politruc, ci valorificarea unei moşteniri. Regiunile există, nu trebuiesc inventate sau regândite.”
La fel de corect scria şi ziaristul reşiţean Matei Mircioane: “Din aceste coordonate, cred că regionalizarea este deja pregătită din punct de vedere al mentalului colectiv. Oamenii sunt pregătiţi să se reunească în arii geografice şi spirituale specifice. Şi, la întrebarea dacă există un specific bănăţean, răspund cu tărie, da.”
Mai este puţin timp până în 2014 ca politicienii să înţeleagă care ar fi soluţia potrivită. Când regiunile istorice îşi vor reintra în drepturi, o mare povară va fi luată de pe umerii guvernului. Ele vor şti cel mai bine să se administreze singure. Iar problemele interne şi le vor rezolva conform specificului zonal. Concluzionând, din punct de vedere al istoriei, al logicii şi chiar al bunului simţ, soluţia ideală este una singură: revenirea la regiunile istorice ale ţării, în limitele lor seculare.

sursa foto: istoriabanatului.wordpress.com

de Mircea RUSNAC

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.roComentează


capcha


Reguli:
1. Vă rugăm folosiţi un limbaj civilizat;
2. Vă rugăm nu folosiţi cuvinte care pot jigni alte persoane care postează comentarii;
3. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să vă referiţi doar la articolul afişat şi să nu atacaţi autorul sau autorii materialului;
4. Nu folosiţi un limbaj vulgar sau cu tentă sexuală;
5. Nu vom permite comentarii discriminatorii cu tentă xenofobă, antisemită sau rasistă;
6. Comentariile care intră în contradicţie cu regulile de mai sus vor fi şterse fără a se afişa vreun motiv;
7. Daca veţi continua să sfidaţi aceste reguli nu veţi mai putea să postaţi mesaje.

Comentând pe acest site, sunteţi de acord cu regulile precizate, le intelegeţi şi vă daţi acordul că le veţi respecta. Vă mulţumim.

lquAFvfJW 10.10.2015 09:10

iti zic eu a cui recomandare a cosalirumui european pentru politica regionala Johannes Hahn (born on the 2 December 1957, is an Austrian politician and that country's member of the second Barroso Commission. He replaced as Austria's representative Benita Ferrero-Waldner. Hahn is a member of the d6sterreichische Volkspartei (d6VP) and the European People's Party (EPP).[1][2] In February 2011, renewed allegations of plagiarism on his doctoral thesis emerged that mirror those of several German politicians including former German Defense Minister Karl Theodor zu Guttenberg.)La solicitarea preşedintelui PSD, Victor Ponta, o delegaţie formată din acesta, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru şi eurodeputata PNL, Ramona Mănescu, s-a eente2lnit miercuri cu Dirk Ahner, Directorul DG Politică Regională (DG REGIO) şi Angela Martinez – responsabilul pentru Rome2nia din cadrul DG REGIO. Concluzia 1: „Dacă lucrurile continuă een acest mod, eencepe2nd cu anul 2012 – 2013, Rome2nia riscă să se confrunte cu suspendarea automată a unor finanţări substanţiale din partea Uniunii Europene , a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.concluzia 2: Comisarul european Johannes Hahn a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentru Econtext.ro, ca Romania trebuie sa-si puna in aplicare programele de dezvoltare regionala pentru perioada 2007 – 2013 in structurile in care aceste programe au fost concepute si convenite cu CE. Cu alte cuvinte, Comisia Europeana (CE) recomanda Romaniei sa-si realizeze programul de dezvoltare a tarii in forma actuala. Adica, in organizarea administrativa actuala. http://zpporpjebw.com [url=http://nynsvw.com]nynsvw[ /url] [link=http://vrbxkqlqf.com]vrb xkqlqf[/link]

3oW9Gu2oKaKR 09.10.2015 06:05

Super poza. La un moment dat raoginalizerea era un subiect important in UE, si se punea accentul pe dezvoltarea regiunilor sarace. Nu pare ca mai e o prioritate pentru UE.Eu insa nu vad sensul mentinerii judetelor si crearea unei supra-structuri. Pare si mai multa birocratie.In ce priveste actul de guvernare, nu am inteles de la nimeni care ar fi beneficiile regionalizarii. http://xxgwyn.com [url=http://hberykobs.com]hber ykobs[/url] [link=http://dywhmofdfm.com]dy whmofdfm[/link]

q89t0dSYk 02.10.2015 15:52

Ei, decimarea taimrnaii din Romania a inceput dupa razboi, da' comunistii n-au fost prea eficienti. In 23 de ani, "democratia" si "libertatea" asa cum s-au intimplat la noi sterg aceasta clasa cu totul din raboj. In 10-15 ani jumatate din ce-i rural sau orasel in Romania nu vor mai exista decit in amintirile copiilor si nepotilor plecati prin lume. Satele si orasele mici ale Romaniei vor muri in picioare, uscate si parasite de toti, asa cum mor copacii batrini. S-au uscat deja pe jumatate. Asta e "profetia" mea. Eu nu cred, ca Sundar Singh, ca Romania e vreun tarim ales. Dumnezeu si-a intors de mult fata de la romani, cam de pe cind a vazut ca ei nu se ajuta singuri cu absolut nimik.

razvan 14.08.2013 16:59

Consider corecta opinia autorului, dar consider ca Bucovina (care a fost parte integranta a Moldovei si rupta cu forta de regiunea-mama) ar trebui inclusa in Moldova. Suceava a fost capitala Moldovei, ar fi ciudat sa devina capitala Bucovinei. In plus, este vorba doar de jumatatea de sud a acestui teritoriu. De asemenea, denumirea corecta ar fi Satmar-Maramures (in loc de Maramures).

Emil DRUNCEA 16.01.2013 13:12

Propunere naturală şi fezabilă!

Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play