Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

CULTURĂ

Plai prezintă: World Music Films on Tour

Scris la: 18.10.2012, de: Alex DIMA Print

Foto 1

Filme documentare ce aduc în prim-plan muzica tradiţională a popoarelor din întreaga lume - proiectate la Timişoara, în cadrul unui proiect realizat de Plai.

Anul trecut au fost proiectate, pentru prima dată în cadrul Festivalului Plai, documentare muzicale. Peliculele au fost foarte apreciate de cei prezenţi, în consecinţă echipa de la Plai a decis să meargă mai departe şi să realizeze un proiect separat de Plai, axat exclusiv de documentare ce analizează muzica tradiţională a diferitelor popoare.
Proiectul, intitulat PLAI prezintă: World Music Films on Tour, aduce în faţa publicului din Timişoara 9 documentare ce explorează diversitatea planetei, facând o incursiune în fascinanta lume a tradiţiilor muzicale. Documentarele vor fi proiectate pe un ecran gonflabil de 9.5 m şi se vor face auzite cu ajutorul unui sistem suspendat de 20000W, pentru a transmite cât mai fidel emoţia fiecărui sunet.
Proiecţiile vor avea loc în Piaţa Libertăţii, în 25 (joi), 26 (vineri) şi 27 (sâmbătă) octombrie, zilnic începând cu ora 19.00. Proiecţia va fi în aer liber, aşa că organizatorii le sugerează celor care vor să vină să îşi aducă haine groase. Intrarea este liberă. Filmele creionează o fascinantă lume a tradiţiilor, a bogăţiei muzicale, cu dansuri, ceremonii şi instrumente muzicale specifice din mai multe locuri din lume: Brazilia, Mali, Turcia, Maroc, Siria, Pakistan, Caraibe, India, Portugalia şi altele.
Prima seară, cea de joi, 25 octombrie, va debuta la ora 19 cu filmul A Different Way – Tango with Rodolfo Mederos [56min]. Filmul îl urmăreşte pe Rodolfo Mederos, un bandoneonist şi compozitor cu o vastă operă muzicală, cunoscut în lumea tangoului argentinian. Cântând în diferite combinaţii, solo sau acompaniat de orchestră, Mederos conduce ascultătorul într-o călătorie muzicală prin fascinantul oraş Buenos Aires. Seara de joi continuă cu Amadou & Mariam – Dimanche à Bamako [52min], care va rula de la ora 20:10. Documentarul, ce adună imagini speciale din spatele scenei, oferă o călătorie în Mali alături de Amadou & Mariam şi legendarul artist şi producător Manu Chao. Amadou & Mariam formează un duo muzical important al scenei de world music, fiind cunoscut ca şi „cuplul orb din Mali”. Cei doi s-au cunoscut la Institutul pentru tinerii nevăzători din Mali, unde şi-au descoperit pasiunea pentru muzică. Sufi Soul – The Mystic Music of Islam [50min] încheie seara de joi, fiind proiectat de la ora 21.20. Acest documentar urmăreşte sufismul şi muzica sa în diferite colţuri ale lumii Islamice: Siria, Turcia, Pakistan şi Maroc. Pentru sute de milioane de sufiţi, muzica reprezintă inima tradiţiei lor şi o modalitate de a se apropia de Dumnezeu.
Seara de vineri, 26 octombrie, începe tot la ora 19,00, cu filmul Creole Cousins - A portrait of Lindigo in Brazil [52min]. Acesta prezintă intersectarea identităţii negrilor din La Reunion cu cultura Africană înrădăcinată în Brazilia. Din Santo Amaro până la Recife, trecând prin Salvador da Bahia, filmul scoate în evidenţă legătura strânsă dintre negrii din La Reunion şi cei din Brazilia. În ciuda distanţei geografice, moştenirea sclavagismului şi strămoşii africani ramân istorie comună. Urmează Calypso at Dirty Jim's [60min], de la 20:10. Calypso este sufletul Trinidadului. Timp de trei secole, calypsonienii au fost cântăreţii tradiţionali ai lumii Creole, oratori din Caraibe. Poeţi, improvizând excepţional, alergici la orice formă de cenzură, calypsonienii au transmis povestea sclavilor, a libertăţii, războaielor lumii, independenţei şi emigrării, fără a lăsa uitată dragostea. Filmul cuprinde imagini cu unii dintre ultimii calypsonieni, aducându-i împreună pentru a interpreta piese clasice şi pentru capta sunetul calypso în toată splendoarea sa. Voice Over the Bridge [56min] va încheia foarte frumos seara de vineri, filmul fiind programnat la ora 21.20. Maha Gita (Marile Cântece) sunt cântece din Myanmarul secolului 13, închinate regilor. Sute de ani mai târziu, Khing Zin Shwe şi Shwe Shwe Khaing interpretează Maha Gita dintr-un trecut îndepărtat, la mănăstiri sau la nunţile unde se cântă muzică tradiţională. Cele două vocaliste colaborează de mai mulţi ani, reuşind astfel să cultive şi să transmită mai departe muzica tradiţională din magicul Myanmar. Filmul urmăreşte viaţa celor două artiste într-un documentar al Myanmarului încă neexplorat.
Seara de sâmbătă, 27 octombrie, va cuprinde trei documentare de excepţie. Sevdah: The Bridge that Survived [60min] va deschide seria de proiecţii (ora 19.00). În 1993, oraşul Mostar a fost înghiţit de lupte ce au culminat cu distrugerea podului vechi de 500 de ani. În plin război, un grup de muzicieni remarcabili s-au adunat, formând Mostar Sevdah Reunion Band pentru a crea muzică şi a trece, astfel, mai uşor peste lupta din jurul lor. Fado este muzica tradiţională a Portugaliei, muzica tristeţii, a dorului şi a poeziei de dragoste. Documentarul Mariza and the Story of Fado [58min], cu începere de la ora 20.10, prezintă interviuri şi imagini din concertele Marizei, noua revelaţie a fado-ului portughez, precum şi imagini de arhivă ale legendarei Amalia Rodrigues, dar şi ale altor fadişti, inclusiv prima înregistrare fado transmisă de televiziunea portugheză. Muzicieni, istorici şi critici trasează istoria blues-ului portughez, în mijlocul frumoasei Lisabona. Ultimul film proiectat va fi Laya Project [68min] – tribut audio –vizual adus rezistenţei spiritului uman. Este o călătorie vizuală în muzica populară, înregistrată şi filmată în diferite locuri din Sri Lanka, Tailanda, Indonezia, Maldive şi Myanmar. Unele dintre aceste interpretări sunt rare şi aduse în faţa publicului larg pentru întâia oară. Muzicienii fac parte din comunităţile afectate de tsunamiul din decembrie 2004. Laya Project este o celebrare a vieţii şi a fost dedicată supravieţuitorilor tsunamiului.
World Music Films on Tour este un proiect al IMZ (International Music + Media Center), fondat în 1961 sub egida UNESCO in colaboare cu WOMEX (World Music Expo). În România, proiectul cultural este prezentat de Plai şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

de Alex DIMA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play