Vestul.ro
Astazi

Despre Ion DiaconescuÎn urmă cu cinci ani s-a stins din viaţă Ion Diaconescu, un om care şi-a urmat întreaga viaţă principiile şi a suportat, în condiţii greu de imaginat, 15 ani de închisoare comunistă.

Ion Diaconescu, unul dintre liderii marcanţi ai PNŢCD, s-a născut în 25 august 1917, în localitatea Boţeşti, judeţul Argeş.
Ion Diaconescu a urmat Institutul Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Electromecanică. S-a înscris în PNŢ în 1936, la 19 ani, fiind, apoi, membru al Biroului Central al Tineretului PNŢ, în perioada 1944-1947. Pentru convingerile sale politice a fost întemniţat de comunişti, trăind în închisorile comuniste, timp de 15 ani (1947 - 1962), în condiţii greu de imaginat. Timp de şase ani, a fost supus izolării totale, în închisoarea de la Râmnicu Sărat, unde, aşa cum spune acesta, izolarea, frigul şi foamea erau singurele constante. De dimineaţa până seara era ţinut într-o cuşcă, nu avea voie, între orele 5-22, să se aşeze pe pat şi, aşa cum îşi aminteşte Ion Diaconescu, de puţine ori, în cei şase ni, a văzut câte „o figură omenească”. Statul a dispus confiscarea totală a averii lui Diaconescu, după anii de detenţie stabilindu-i-se, timp de doi ani, domiciliu forţat.
Imediat după Revoluţia din 1989, a fost ales prim-vicepreşedinte al PNŢCD, devenind, apoi, preşedinte al partidului, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2000. A fost deputat din partea aceluiaşi partid, în trei legislaturi consecutive (1990-1992, 1992-1996, 1996-2000). În ultima dintre acestea a fost şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Ca recunoaştere a meritelor pe care le-a avut, a consecvenţei activităţii sale politice, pentru felul în care a rămas credincios principiilor şi credinţei sale, Ion Diaconescu a fost numit, din 2000, preşedinte onorific al PNŢCD. În 11 octombrie 2011, acesta a trecut la cele veşnice, rămânând pentru ceilalţi un exemplu de perseverenţă, verticalitate şi spirit de sacrificiu.
Ana LUPU

sursa foto: www.corneliu-coposu.ro