Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

OPINIE

Învăţământ şi educaţie

Scris la: 09.10.2012, de: Emil DRUNCEA Print

Foto 1

Educaţia civică a fost o formă perversă de propagandă comunistă. Nu ne-a spus nimeni nimic despre formele de guvernământ şi, de aceea, mulţi români se sperie de cuvintele REGAT, REGE, MONARHIE CONSTITUŢIONALĂ. (...) Am scris acest material după ce un amic, inginer constructor, m-a întrebat dacă am avut şi un rege pe nume FERDINAND.

M-am născut în plină epocă stalinistă şi am beneficiat de un învăţământ bine organizat. Am învăţat multe lucruri inutile şi am o bună cultură generală. Dar nu e mare lucru, cunoştinţele noastre nu ne-au făcut mai eficienţi şi asta pentru că n-am primit o educaţie folositoare. Vom trece în revistă principalele forme şi vom aprecia subiectiv efectele lipsei de educaţie.
Educaţia civică a fost o formă perversă de propagandă comunistă. Nu ne-a spus nimeni nimic despre formele de guvernământ şi, de aceea, mulţi români se sperie de cuvintele REGAT, REGE, MONARHIE CONSTITUŢIONALĂ. Mai mult, prea puţini români ştiu cine şi de ce ne-a adus REPUBLICA în ţară. Nu ne-a spus nimeni nimic despre doctrinele politice şi azi mulţi români, când aud de creştin-democraţie, liberalism sau  socialism nu înţeleg nimic. Azi, prea puţini români ştiu ce este cu adevărat democraţia, pentru că nicăieri n-au primit educaţie în acest sens. Să ne mai mire că singurele personalităţi politice contemporane, Corneliu Coposu şi Ion Raţiu,  au venit cu educaţia antebelică? Nu ne-a spus nouă şi nu le spune nimeni copiilor de azi că a fi mai bun în meseria sau în profesia ta este un act de patriotism, că dezvoltarea ţării ţi se poate datora şi avem concepţia păguboasă „ lasă că merge!”
Educaţia rutieră a fost absentă cu desăvârşire în şcoli. La maturitate, te duci la instructor, faci câteva curse cu maşina, dai examen şi devii şofer, apoi nu respecţi regulile de circulaţie pentru că nu ţi-a spus nimeni că pe traseu nu eşti singur. Nici pietonul n-a primit vreodată educaţie rutieră. Să ne mai mire faptul că sunt atâtea accidente care produc suferinţe şi pagube materiale?
Educaţia sanitară nu s-a făcut deloc, nu se face nici azi, iar educaţia sexuală  este privită ca fiind ceva ruşinos şi ineficient de către prea mulţi români. Lipsa de educaţie duce şi azi la decese, la avorturi, la complicaţii. Majoritatea românilor n-au auzit de medicina preventivă şi ne mirăm că nu ajung banii în sistemul sanitar. Una este să tratezi bolile în faza incipientă, alta în faza avansată. Se risipesc mulţi bani şi, din păcate, se moare sau bolnavii rămân cu sechele majore. Nimeni nu ne-a spus în şcoală despre sexul protejat şi despre bolile venerice, subiectul este încă tabu şi acest fapt a produs şi produce încă suferinţe, cheltuieli sau chiar moartea.
Ce-i de făcut? E simplu, dacă există voinţă. Să învăţăm la şcoală numai despre lucrurile esenţiale. La limba şi literatura română despre scriitorii care au revoluţionat literatura română, la istorie despre domnitorii care au adus progres social, economic şi militar, la noi sau în lume, la geografie esenţialul despre ţara noastră şi despre celelalte ţări şi tot aşa. Dacă se va face loc educaţiei în şcoli şi în grădiniţe, dacă preşcolarii şi şcolarii vor învăţa lucrurile care să le folosească nemijlocit, în România vor veni, uşor-uşor, şi democraţia şi mândria de a fi român şi va învia iarăşi patriotismul plin de esenţă.

PS. Am scris acest material după ce un amic, inginer constructor, m-a întrebat dacă am avut şi un rege pe nume FERDINAND.

de Emil DRUNCEA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.roComentează


capcha


Reguli:
1. Vă rugăm folosiţi un limbaj civilizat;
2. Vă rugăm nu folosiţi cuvinte care pot jigni alte persoane care postează comentarii;
3. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să vă referiţi doar la articolul afişat şi să nu atacaţi autorul sau autorii materialului;
4. Nu folosiţi un limbaj vulgar sau cu tentă sexuală;
5. Nu vom permite comentarii discriminatorii cu tentă xenofobă, antisemită sau rasistă;
6. Comentariile care intră în contradicţie cu regulile de mai sus vor fi şterse fără a se afişa vreun motiv;
7. Daca veţi continua să sfidaţi aceste reguli nu veţi mai putea să postaţi mesaje.

Comentând pe acest site, sunteţi de acord cu regulile precizate, le intelegeţi şi vă daţi acordul că le veţi respecta. Vă mulţumim.

Neadac 13.10.2012 00:39

Stimate domn, Prietenul d-voastra era ing constructor.....deci era cineva.....era ing constructor....d-voastra santeti "NOBODNY"....cat despre regele Ferdinand stiu ca a a cut un fiu ,Carol al II-lea,care a abandonat regimentul pe care il comanda in timp de razboi,pentru o aventura amoroasa (halal educatie),ca sub tragica sa domnie sa produs balbaiala care a dus la pierderea tezaurului ,si,si,si...dar nu am timp sa va insirui.Apropo din cei copii ai sai la unul nu se culcase rgina cu el....stiati? hahaha

Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play