Vestul.ro
Cultură

Festivalul Plai, nominalizat la Festival Awards EuropePentru prima dată, un festival din Timişoara este nominalizat la Festival Awards Europe. Festivalul Plai are şansa să fie câştigător al categoriei „Best Small Festival”, la cea mai importantă competiţie dedicată festivalurilor din Europa.

Festivalul Plai are loc, din anul 2006, la mijlocul lunii septembrie, la Timişoara. Este prima dată când un eveniment ce are loc la Timişoara este nominalizat, alături de mai multe evenimente de acelaşi gen din Europa, la cea mai importantă competiţie europeană din domeniu.
Iniţiat în 2009, Festival Awards Europe este singurul eveniment de acest gen dedicat în exclusivitate recunoaşterii contribuţiei şi realizărilor celor care organizează festivaluri, precum şi artiştilor, toţi aceştia, laolaltă, aducând fonduri importante pentru economia locală. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2010. Manifestarea este organizată de Festival Awards Ltd (o companie independentă), împreună cu Yourope (o asociaţie axată pe promovarea şi dezvoltarea festivalurilor europene, care a ajuns să aibă peste 70 de membri din 26 de ţări) şi Eurosonic Noordeslag (un eveniment complex dedicat muzicii – concerte, conferinţe etc. – care are loc în Groningen, Olanda). De altfel, ceremonia de decernare a premiilor Festival Awards Europe va avea loc în cadrul uneia dintre secţiunile Eurosonic Noordeslag, în Groningen, Olanda, în data de 9 ianuarie 2013.
Premiile muzicale sunt împărţite pe mai multe categorii, axate pe două direcţii. Pe de o parte, sunt premiate festivalurile/organizatorii de festivaluri, iar, pe de altă parte, muzicienii. Categoriile se referă la festivaluri în funcţie de dimensiune (festivaluri mari, medii sau mici), o categorie este dedicată festivalurilor ce se desfăşoară în spaţiu închis, o alta festivalurilor nou-apărute, apoi festivalurilor care au cel mai bun line-up, cel mai bun headliner şi aşa mai departe.
Câştigătorii, pe fiecare categorie în parte, vor fi decişi prin votul publicului şi un vot al unor specialişti din industria muzicală. Aşadar, un rol important îl joacă şi votul publicului. Toţi cei care doresc să susţină Festivalul Plai pot să o facă votând pe site-ul evenimentului, până în data de 7 noiembrie. Cei care votează pot câştiga un Ipad şi trei bilete la toate festivalurile care vor fi declarate câştigătoare.