Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

REGIONALISM

Amintiri cu manipulări în presă

Scris la: 13.09.2012, de: Daniel VIGHI Print

Foto 1

Marţi, 13 martie 1990, la două zile după lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, apare pentru prima oară ideea secesiunii teritoriale în articolul Porto-franco pe Bega? Tonul zeflemisitor al comentariului, semnat de Sergiu Andon, era menit să restrângă impactul Proclamaţiei în opinia publică.

Marţi, 13 martie 1990, la două zile după lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, apare pentru prima oară ideea secesiunii teritoriale în articolul Porto-franco pe Bega? Tonul zeflemisitor al comentariului, semnat de Sergiu Andon, era menit să restrângă impactul Proclamaţiei în opinia publică. Autorul articolului atacă punctul 8 cu teza conform căreia paragraful respectiv ar elimina 4 milioane de foşti comunişti din viaţa publică. Referitor la „principiul descentralizării economice şi administrative”, acesta ar însemna, vezi bine!, „drepturi totale, de stat suveran, pentru fiecare judeţ, oraş, comună şi poate chiar sat, cartier şi stradă.”.
Sîmbătă, 17 martie 1990, agenţia de presă Rompres, de stat, anunţă, pe prima pagină a ziarului, comu­nicatul Ligii democratice române din Miercurea Ciuc în care se protestează faţă de faptul că, în zilele de 14 şi 15 martie, în oraşele din secuime, „au avut loc ample manifestări prilejuite de aniversarea revoluţiei maghiare de la 1848″. Apare pentru prima dată amintită în ziar Uniunea Vatra Românească şi este, tot pentru prima dată, incriminat UDMR care a organizat „cu concursul unor cercuri din Ungaria” asemenea manifestări socotite ostile. A doua zi, duminică 18 martie, sunt invitaţi cititorii să scrie redacţiei despre zvonurile din trecut şi (foarte important!) de astăzi de care află pe stradă sau la locul de muncă.
Peste încă două zile, 20 martie 1990, pe pagina a treia a ziarului, un grupaj de ştiri pilduitor pentru istorie. În coloana de sus este redactat cu un ton, de data asta îngrijorat şi obiectiv, faptul că în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară au avut loc manifestaţii în favoarea Proclamaţiei. Ziarul reproduce declaraţia unui muncitor din Caransebeş care cere, în acord cu toate manifestaţiile din marile oraşe din Ardeal şi Banat, să se dea în întregime Proclamaţia la TVR. Acelaşi respinge cu hotărîre dezinformarea conform căreia documentul respectiv ar cere secesiunea Banatului. Pe ton spăşit şi voit obiectiv ziarul anunţă că la demonstraţie s-a cerut eliminarea nomenclaturii şi a securităţii din structurile de conducere ale statului.
Pe de altă parte, în aceeaşi zi şi în acelaşi loc, în coloana din josul paginii, în articolul Răspunsuri condamnabile la provocări condamnabile, este anunţat mitingul din Târgu Mureş „împotriva şovi­nismului şi extremismului maghiar”. Suntem anunţaţi că „demonstraţia a avut până la ora 13 un caracter paşnic”, mai apoi, vai nouă!, a luat o altă turnură: „un mare număr de demonstranţi, între care (atenţie!) şi oameni veniţi din localităţi învecinate, s-au îndreptat cu ciomege şi alte obiecte metalice spre locul unde-şi au sediile PNŢcd, PNL şi UDMR. Aici, unde erau postaţi un mare număr de cetăţeni români de naţionalitate maghiară [,] au avut loc altercaţii între cele două grupuri, soldate cu unele incidente (totuşi) regretabile şi cu devastarea (totuşi) parţială a sediilor de partid”.
A doua zi, joi, 22 martie 1990, ziarul publică, de data aceasta pe prima pagină, editorialul Cine trage sabia…culege furtună, semnat de Romulus Vulpescu. Începea delirul.

de Daniel VIGHI

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play