Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

REGALITATE

Regele Carol I al României

Scris la: 20.04.2016, de: Ana LUPU Print

Foto 1

În 20 aprilie 1839 s-a născut primul rege al României, MS Carol I, cel care a cucerit independenţa ţării.

Regele Carol I al României (20 aprilie 1839 - 27 septembrie/10 octombrie 1914), s-a născut ca Prinţul Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, la castelul din Sigmaringen, fiind fiul Principelui Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen şi al Principesei Joséphine de Baden. În afara tradiţionalei cariere militare prusace, a urmat studii politice şi de estetică. A fost ales Domnitor al Principatelor Române Unite în aprilie 1866.

1866 – încoronarea primului rege al României, prima Constituţie a ţării

La 10 mai 1866, El intră în Bucureşti şi depune jurământul de credinţă în faţa naţiunii. La 29 iunie, Parlamentul adoptă prima Constituţie a României, una dintre cele mai avansate ale vremii, redactată pe modelul celei belgiene, care îl confirmă pe Carol I ca Domn.
Articolul 82 stabilea principiul succesiunii masculine în ordine de primogenitură, dintre descendenţii Regelui Carol I, cu condiţia adoptării confesiunii Creştin-Ortodoxe. Această prevedere a creat încă de la început mari dificultăţi, Parlamentul acceptând, mai târziu, alegerea nepotului Său, Ferdinand, ca Principe Moştenitor. La 15 noiembrie 1869, Carol I se căsătoreşte cu Elisabeta de Wied, devenită Doamnă a României. Singurul lor copil, Principesa Marioara, a murit la doar trei ani.
Depăşind dificultăţile politice, intrigile anti-monarhice şi propriile sale îndoieli, tânărul Domn a reuşit să se impună şi să îşi consolideze poziţia de monarh modernizator al ţării. În 1875, bugetul României se dublase faţă de cel din 1866.

10 mai 1877- România devine stat independent

La 10 mai 1877, Carol I proclamă România stat independent. El va participa personal la campaniile militare din timpul Războiului Ruso-Româno-Turc din 1877/1878, asumând comanda armatei ruso-române la asediul Plevnei. Războiul fiind câştigat, România îşi vede Independenţa confirmată.
La 26 martie 1881, Carol I este proclamat Rege al Regatului României, aducând astfel ţara în rândul naţiunilor europene ale vremii. Este încoronat la 10 mai 1881 cu o coroană de oţel, fabricată prin topirea unui tun de la Plevna.
Regele Carol I a fost o persoană foarte calculată, austeră, meticuloasă şi demnă. Un lider puternic, care a avut permanent grijă de imaginea şi influenţa României pe scena europeană şi care a ştiut să fie arbitrul înţelept al forţelor politice ale vremii. Şi-a câştigat dragostea românilor prin puterea exemplului.
A trecut la cele veşnice la 27 septembrie 1914, cu puţin timp înainte de începerea Primului Război Mondial şi a fost îngropat în Necropola Regală de la Curtea de Argeş.

de Ana LUPU

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play