Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

OPINIE

Un model de care avem nevoie

Scris la: 04.03.2014, de: Flavius BONCEA Print

Foto 1

Se împlinesc, astăzi, 52 de ani de când Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae a fost înscăunat arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului.

Se împlinesc, astăzi, 52 de ani de când Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae a fost înscăunat arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului.
Ce a însemnat această jumătate de secol în care ÎPS Nicolae i-a păstorit pe credincioşii ortodocşi din Banat, sunt alţii mult mai în măsură să o spună. Privind lucrurile din afara bisericii, însă, putem spune că tot ceea ce a făcut mitropolitul Banatului îl transformă, dacă nu neapărat într-un sfânt, cu siguranţă într-un exemplu şi într-un simbol.
Supus greşelii, ca orice om, ÎPS Nicolae a avut întotdeauna tăria de a recunoaşte atunci când a greşit, de a-şi asuma greşeli închipuite de alţii pentru liniştea din interiorul bisericii şi de a fi, cu o bunătate ieşită din comun, deasupra mizeriilor care ne înconjoară zi cu zi.
Controversele legate de persoana sa sunt multe; dar fiecare dintre ele ne arată modelul pe care ÎPS Nicolae îl reprezintă astăzi.
Este adevărat faptul că mitropolitul nostru a colaborat cu Securitatea. A fost, însă, primul mare ierarh al Bisericii care a recunoscut această colaborare, la începutul anului 1990, când CNSAS nu exista nici în proiect. S-a căit pentru ea şi i-a îndemnat pe toţi preoţii să îşi mărturisească greşeala.
Este adevărat că mitropolitul nostru s-a împărtăşit într-o biserică greco-catolică. La presiunea bisericii ortodoxe, şi-a recunoscut greşeala. Însă Banatul, sub conducerea sa, este un model de ecumenism şi de înţelegere interconfesională.
La începutul anilor '90, tot mitropolitul Banatului a fost unul dintre primii ierarhi care l-a invitat oficial pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României să vină la Timişoara, restabilind legătura firească dintre Regele României şi biserica al cărei uns este acesta.
Iar exemplele ar putea continua.
Acum, când aniversăm 52 de ani de la înscăunarea sa ca mitropolit al Banatului, indiferent de religie sau de confesiune, putem spune că ÎPS Nicolae reprezintă mai mult decât doar un conducător al Bisericii Ortodoxe. ÎPS Nicolae este un simbol al Timişoarei şi al Banatului de care trebuie să avem grijă. În criza morală pe care societatea românească o traversează, ÎPS Nicolae este un model de care avem nevoie.
La mulţi ani!

de Flavius BONCEA

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.roComentează


capcha


Reguli:
1. Vă rugăm folosiţi un limbaj civilizat;
2. Vă rugăm nu folosiţi cuvinte care pot jigni alte persoane care postează comentarii;
3. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să vă referiţi doar la articolul afişat şi să nu atacaţi autorul sau autorii materialului;
4. Nu folosiţi un limbaj vulgar sau cu tentă sexuală;
5. Nu vom permite comentarii discriminatorii cu tentă xenofobă, antisemită sau rasistă;
6. Comentariile care intră în contradicţie cu regulile de mai sus vor fi şterse fără a se afişa vreun motiv;
7. Daca veţi continua să sfidaţi aceste reguli nu veţi mai putea să postaţi mesaje.

Comentând pe acest site, sunteţi de acord cu regulile precizate, le intelegeţi şi vă daţi acordul că le veţi respecta. Vă mulţumim.

Dragan 05.03.2012 14:54

Catalink, IPS Nicolae a recunoscut aceste momente. Si-a marturisit greselile si a cerut iertarea. Dincolo de asta, stim cu totii ca inainte de 89 cam toti preotii au colaborat. Putini au fost insa cei care au recunoscut asta. Nicolae a fost primul care a facut-o iar pentru asta merita apreciat. Daca ar fi fost sa condamnam toti preotii care au pe constiinta ceva pana in decembrie 1989, Romania ar fi ramas fara biserica.

Catalink 04.03.2012 17:02

Flavius, cred că momentul "Revoluţia 1989" rămâne o pată în biografia ÎPS Nicolae. La fel perioada de dinainte de 1989

Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play