Vestul.ro
Astazi

Despre Alexandru Vaida-VoievodÎn 27 februarie 1872 s-a născut Alexandru Vaida-Voievod, personaj politic important al perioadei premergătoare Unirii şi apoi al celei interbelice.

Alexandru Vaida-Voievod s-a născut în 27 februarie 1872, la Olpret şi a trecut la cele veşnice în 19 martie 1950, la Sibiu. A fost politician şi publicist român. A fost unul dintre liderii Partidului Naţional Român din Transilvania, apoi al Partidului Naţional  Ţărănesc.
A făcut parte parte dintr-o familie românească veche şi bogată din Transilvania, motiv pentru care şi-a adăugat la numele Vaida titlul de Voievod.
A urmat Facultatea de Medicină la Viena, încă din timpul studenţiei implicându-se în viaţa politică, susţinând separarea românilor şi a ungurilor din punct de vedere politic. Încă din acele vremuri este destul de intransigent, dur chiar, atitudine care explică alegerile sale de mai târziu. Venind în vizită în ţară, se implică în activitatea PNR din Transilvania, asistând la elaborarea Memorandumului românilor, adresat împăratului de la Viena. Îşi începe cariera de ziarist la ziarul „Dreptatea” din Timişoara, practicând apoi şi medicina, după finalizarea studiilor.
Este deputat în Parlamentul Ungariei. În 1 decembrie 1919 ajunge preşedinte al Consiliului de Miniştri, pentru o scurtă perioadă având ulterior, mai multe funcţii în cadrul guvernului. După fuziunea PNR cu PŢ, în 1926, Vaida-Voievod se impune ca unul dintre liderii noului partid, Partidul Naţional Ţărănesc. Este numit ministru de interne, în 1928, apoi prim-ministru, în iunie 1932.
Spre sfârşitul lui 1932, contradicţiile dintre Regele Carol al II-lea şi Iuliu Maniu se accentuează. După ce regele a acceptat unele condiţii cerute de Iuliu Maniu (renunţarea la Elena Lupescu şi la camarila regală), Maniu, ca o ultimă încercare a a-i acorda credit regelui şi la insistenţele conducerii PNŢ, a acceptat să formeze guvernul, în octombrie 1932.
În continuare, regele a refuzat să îi înlocuiască pe Gabriel Marinescu, prefectul Poliţiei Capitalei şi pe Constantin Dumitrescu, comandantul jandarmeriei, persoane din camarila regală. Drept urmare, Ion Mihalache, ministrul de interne, a demisionat la 8 ianuarie 1933, iar Iuliu Maniu, în semn de solidaritate, a prezentat demisia guvernului patru zile mai târziu.
Cu toate acestea, Alexandru Vaida-Voievod a acceptat un nou mandat şi a format guvernul, la 14 ianuarie 1933. Ca urmare a orientării de colaborare cu Regele Carol al II-lea şi camarila regală, orientare pe care partidul o adoptase la acea vreme, Iuliu Maniu a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc.  Al. Vaida-Voievod a fost ales preşedinte al partidului. Neputând, însă, rezolva problemele cu care se confrunta ţara şi negăsind sprijinul necesar în PNŢ, Vaida-Voievod a demisionat spre sfârşitul lui 1933 atât din fruntea guvernului, cât şi din fruntea PNŢ. Susţinerea acestuia pentru politica regelui a dus la îndepărtarea sa de PNŢ. În 1935, îşi formează propriul partid, Frontul Românesc, prin care sprijină regimul autoritar al şefului statului. Este numit consilier regal, iar apoi Regele Carol al II-lea îl numeşte în fruntea Frontului Renaşterii Naţionale, unica organizaţie politică recunoscută, aflată sub comanda regală.
Iese apoi din viaţa politică, fiind arestat în 1945 de comunişti. I se impune domiciliu forţat la Sibiu, unde va rămâne până la trecerea la cele veşnice, în 19 martie 1950.

surse: www.corneliu-coposu.ro, www.enciclopediaromaniei.ro; sursa foto: www.wikipedia.org