Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

ASTAZI

18 octombrie 1716 – zi istorică pentru Timişoara

Scris la: 18.10.2016, de: Ana LUPU Print

Foto 1

În 18 octombrie 1716, prinţul Eugeniu de Savoya intră în Cetatea Timişoarei, eliberând oraşul de sub dominaţia turcă. Din această dată Banatul cunoaşte o perioadă de progres şi dezvoltare fără precedent.

Din secolul al XIV-lea, Timişoara, ca şi întreg Banatul, aflată sub suveranitate maghiară, joacă un rol strategic important. Aici, noul rege al Ungariei, Carol Robert de Anjou, ridică o cetate din piatră şi un castel. Curtea regală angevină se va stabili aici pentru o perioadă de opt ani, între 1315-1323. Timişoara este primul oraş din regatul maghiar care a avut un sigiliu propriu (din 1365), avându-l ca patron al oraşului pe Sfântul Gheorghe. Prezenţa regală este deseori atestată la Timişoara, deoarece se încerca o politică militară ofensivă împotriva otomanilor, iar Timişoara şi întregul Banat joacă un rol strategic esenţial.
În 1552, vestul Banatului este asediat şi cucerit de trupele otomane, iar Timişoara devine Paşalâcul Timişoara. Partea de est a Banatului va fi alipită Transilvaniei. În 1593, bănăţenii se răscoală împotriva dominaţiei otomane, dar sunt înfrânţi. În 1690, printr-un decret imperial, sultanul a acordat, pentru prima dată în istoria imperiului şi doar pentru teritoriul Paşalâcului Timişoara, proprietate asupra pământului celor care îl lucrau. În 1696, a existat o tentativă din partea habsburgilor de a cuceri Banatul, tentativă care a eşuat.
În 1716, însă, trupele imperiale habsburgice vor cuceri cetatea Timişoarei. Otomanii capitulează, iar prinţul Eugeniu de Savoya preia cetatea. Prinţul Eugeniu de Savoya intră în cetate în data de 18 octombrie 1716, eliberând Timişoara de sub dominaţia turcă. În câteva luni, habsburgii cuceresc treptat întreg Banatul. În urma păcii de la Passarowitz (1718), Banatul este anexat la imperiu. Se înfiinţează Administraţia Imperială a Ţării Banatului, care este subordonată direct curţii imperiale vieneze. La nivel local, funcţionează Administraţia Ţării Banatului, primul guvernator fiind contele Claude Florimond de Mercy.
Odată cu eliberarea Timişoarei şi a Banatului de sub dominaţia otomană, începe o perioadă de progres accentuat pentru regiune. Se dezvoltă industria, economia şi, în general, în toate domeniile dezvoltarea este accentuată, cucerirea Timişoarei şi a Banatului de către Imperiul Habsburgic reprezentând începutul acestei perioade.

Sursa: www.primariatm.ro; text foto: prinţul Eugeniu de Savoya; sursa foto: www.wikimedia.org

de Ana LUPU

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


un ardelean 18.10.2013 22:24

Cui ii pasa?Onor primar este ocupat cu altceva.Cred ca nici nu stie ca patronul orasului Timisoara este Sf.Gheorghe.Oare cati dintre noi stim?

timisorean 18.10.2012 10:17

Azi e Ziua Timisoarei! La multi ani, Timisoara!

relu_ag 20.05.2012 14:14

... o fi fost eliberare a Timisoarei dar, eu cred ca ar trebui privita problema si din alt punct de vedere. Mai precis, consider ca distrugerea totala a orasului in vederea construirii a unuia nou de tip Habsburgic a fost o mare gresala, chiar o barbarie. De curand am vizitat orasul Sarajevo , de asemenea " eliberat" de austrieci, nu stiu cum s-a reusit estomparea acestora dar, cert este ca aici se pastreaza si acum in centrul orasului fostul bazar si cateva cartiera de pe vremea otomana, habsburgii construind intr-o zona libera fara a afecta orasul vechi. Astfel Timisoara a reusit sa ramana fara o bucata inportanta de istorie dotorita " eliberatorilor civilizati".

Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play