Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

ASTAZI

14 ianuarie 1933

Scris la: 14.01.2017, de: Print

Foto 1

Deşi Iuliu Maniu anunţă demisia guvernului ţărănist în 12 ianaurie 1933, două zile mai târziu Alexandru Vaida-Voievod acceptă propunerea regelui Carol al II-lea şi formează un nou guvern.


După fuziunea Partidul Naţional Român cu Partidul Ţărănesc, în 1926, Alexandru Vaida-Voievod se impune ca unul dintre liderii noului partid, Partidul Naţional Ţărănesc. Este numit ministru de interne, în 1928, apoi prim-ministru, în iunie 1932.
Spre sfârşitul lui 1932, contradicţiile dintre Regele Carol al II-lea şi Iuliu Maniu se accentuează. După ce regele a acceptat unele condiţii cerute de Iuliu Maniu (renunţarea la Elena Lupescu şi la camarila regală), Maniu, ca o ultimă încercare a a-i acorda credit regelui şi la insistenţele conducerii PNŢ, a acceptat să formeze guvernul, în octombrie 1932. În continuare, regele a refuzat să îi înlocuiască pe Gabriel Marinescu, prefectul Poliţiei Capitalei şi pe Constantin Dumitrescu, comandantul jandarmeriei, persoane din camarila regală. Drept urmare, Ion Mihalache, ministrul de interne, a demisionat la 8 ianuarie 1933, iar Iuliu Maniu, în semn de solidaritate, a prezentat demisia guvernului patru zile mai târziu.
Cu toate acestea, Alexandru Vaida-Voievod a acceptat un nou mandat şi a format guvernul, la 14 ianuarie 1933. Ca urmare a orientării de colaborare cu Regele Carol al II-lea şi camarila regală, orientare pe care partidul o adoptase la acea vreme, Iuliu Maniu a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc. Al. Vaida-Voievod a fost ales preşedinte al partidului. Neputând, însă, rezolva problemele cu care se confrunta ţara şi negăsind sprijinul necesar în PNŢ, Vaida-Voievod a demisionat spre sfârşitul lui 1933 atât din fruntea guvernului, cât şi din fruntea PNŢ.

Ana LUPU


surse: www.corneliu-coposu.ro, www.enciclopediaromaniei.ro; sursa foto: www.wikipedia.org

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play