Vestul.ro
Astazi

Abdicarea MS Regelui Mihai I



În 30 decembrie 1947, MS Regele Mihai I abdică, ameninţat fiind de Petru Groza şi Gh. Gheorghiu-Dej că, în caz contrar, vor fi executaţi o mie de tineri.


În urma abdicării tatălui Său, la 6 septembrie 1940, Mihai, care primise titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia, a redevenit Regele Mihai I. Devenit din nou Rege, la 19 ani, Mihai I a avut de-a face cu o situaţie disperată: cel de-al Doilea Război Mondial, o viaţă politică extrem de dificilă şi o ţară în colaps economic. Primii patru ani a domnit sub dictatura Mareşalului Ion Antonescu. În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostaşii români care au luptat pentru reîntregirea ţării, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici. Nu a fost, însă, de acord cu depăşirea liniei Nistrului şi cu înaintarea Armatei Române în interiorul URSS, alături de armatele Germaniei naziste. În ciuda refuzului Mareşalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României în tabăra aliaţilor săi tradiţionali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni şi a cruţat vieţile a sute de mii de oameni. Astfel, forţele germane au fost obligate să părăsească România. 
Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorităţilor comuniste (greva regală fiind apogeul acestor încercări).
În noiembrie 1947, Majestatea Sa a participat la căsătoria Principesei Elisabeta a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh. Acolo a întâlnit-o pe Principesa Ana de Bourbon-Parma, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. La întoarcerea în ţară, Regele Mihai a cerut să se căsătorească cu Principesa Ana. Acest fapt a creat panică în rândurile autorităţilor comuniste şi, probabil, a provocat grăbirea hotărârii de a-i cere Regelui abdicarea. La 30 decembrie 1947, Petru Groza şi Gh. Gheorghiu-Dej l-au ameninţat pe Suveran cu execuţia a o mie de tineri, în cazul în care nu ar fi abdicat. Actul abdicării, semnat sub ameninţare, este ilegal şi lovit de nulitate. Mai mult, actul nu a fost niciodată sancţionat de Parlamentul României.
La 3 ianuarie 1948, Regele Mihai şi Regina-mamă Elena au părăsit România, luând cu ei doar câteva bunuri personale.

Ana LUPU


surse: www.enciclopediaromaniei.ro, www.familiaregala.ro
sursa foto: www.scienceline.ro