Vestul.ro
Astazi

Despre Iuliu ManiuÎn 8 ianuarie 1873 s-a născut Iuliu Maniu, unul dintre cei mai mari oameni politici români.


Iuliu Maniu a contribuit decisiv la evenimentele politice ale vremii sale, influenţând astfel, pentru totdeauna, istoria Românie. A jucat un rol major în realizarea Marii Unirii, dar meritele sale nu se opresc, nici pe departe, aici.
Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873, în localitatea Şimleul Silvaniei, din judeţul Sălaj. A studiat dreptul la universităţile din Cluj, Viena şi Budapesta, devenind doctor în drept în anul 1896.
A devenit membru al Partidului Naţional Român din Transilvania, fiind cooptat în 1897, la numai 24 de ani, în Comitetul de Conducere al PNR. În 1907 este ales vicepreşedinte al partidului. Doi ani mai târziu, devine deputat în Parlamentul de la Budapesta, susţinând drepturile legitime ale românilor din Transilvania. Pe 22 mai 1906 ţine primul său discurs în Dieta de la Budapesta, acesta, ca şi întreaga sa activitate, reliefându-i intransigenţa şi curajul în afirmarea propriilor principii.
În urma „Declaraţiei de autodeterminare a românilor din Imperiul Habsburgic” (18 octombrie 1918) şi după eşuarea tratativelor cu guvernul maghiar, Consiliul Naţional Român a hotărât ruperea Transilvaniei de Austro-Ungaria şi convocarea Adunării Naţionale la Alba-Iulia. 
Fără îndoială, Iuliu Maniu a jucat un rol hotărâtor în Unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, organizând Adunarea Naţională de la Alba-Iulia (1 decembrie 1918). Totodată, el a conceput, împreună cu Ştefan Cicio Pop, „Rezoluţia Unirii cu Ţara”, visul de secole al naţiunii române. Între 1918-1920, a fost preşedintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Acest organism a exercitat puterea în perioada de tranziţie şi a adoptat măsurile menite să ducă la integrarea Transilvaniei în România. Refuză să semneze Constituţia din 1923, considerând-o prea centralistă.
Ajuns preşedinte al Partidului Naţional Român (1918-1926), a purtat tratativele în vederea fuziunii cu Partidul Ţărănesc, condus de Ion Mihalache (1918-1926). În urma acestora, la 10 octombrie 1926, a luat fiinţă Partidul Naţional Ţărănesc. Iuliu Maniu a fost preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc (1926-1933 şi 1937-1947) şi de trei ori preşedinte al Consiliului de Miniştri (noiembrie 1928-iunie 1930, iunie 1930-octombrie 1930, octombrie 1932- ianuarie 1933).
Personalitate puternică a vieţii politice româneşti, Maniu s-a opus, întreaga sa viaţă, oricărei forme de dictatură, luptând pentru impunerea valorilor şi a principiilor democratice. S-a opus înfiinţării, în 1938, a Frontului Renaşterii Naţionale, care a dat primul semn al unipartidismului român. S-a opus regimului Regelui Carol al II-lea (1938 - 1940), regimului mareşalului Ion Antonescu (1940 - 1944) şi regimului procomunist al lui Petru Groza (1945 - 1952). Alături de Regele Mihai I şi de celelalte partide democratice, a fost iniţiatorul loviturii de stat de la 23 august 1944. La alegerile din 19 noiembrie 1946, a obţinut, alături de PNŢ, o voctorie zdrobitoare, rezultatele fiind, însă, apoi, falsificate de comunişti.
Opunându-se prin toate mijloacele comunizării ţării, Iuliu Maniu a fost arestat şi judecat pentru „înaltă trădare”, în 1947, după dizolvarea partidului, fiind condamnat, în acelaşi an, la muncă silnică pe viaţă. Este trimis imediat la penitenciarul din Galaţi, apoi transferat, alături de alţi lideri ai PNŢ, la Sighet. Iuliu Maniu a trecut la cele sfinte la 5 februarie 1953, în penitenciarul de la Sighet, corpul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor de la marginea oraşului.
Iuliu Maniu a fost una dintre cele mai puternice şi valoroase personalităţi ale vieţii politice pe care românii le-au avut vreodată. Consecvent întreaga sa viaţă principiilor democratice, Maniu a luptat pentru unitatea românilor, pentru afirmarea regiunilor. Iuliu Maniu nu a pregetat să se sacrifice pentru a-şi afirma crezul, constituind o speranţă şi un reper pentru cei care au avut de suferit în anii grei ai comunismului.
- „Eu sunt adânc convins că partidul acesta în care m-am născut şi în care vreau să mor are cele mai sănătoase şi cele mai potrivite vederi şi metode pentru a asigura prosperitatea ţării noastre şi veşnica ei dăinuire”. (Discurs ţinut la şedinţa Comitetului Executiv al PNŢ din 23 noiembrie 1937)
- „Partidul nostru a avut ca bază ideea naţională nu numai în sensul politic de libertate şi independenţă naţională, ci şi în sensul social şi economic, ca poporul să fie ridicat din punct de vedere cultural şi material”. (Discurs ţinut la şedinţa Comitetului Executiv al PNŢ din 23 noiembrie 1937)
- „Un partid politic poate să fie şi la noi tot atât de eficient în opoziţie ca şi la guvern, în măsura în care el nu ţine să fie la guvern numai de dragul guvernării. Prin conduita sa morală, prin intransigenţa în principiile sale politice, prin opoziţia pe care o face actelor de ilegalitate şi imoralitate poate deveni un arbitru al situaţiei politice interne”. (Iuliu Maniu, 1920, din „Iuliu Maniu şi strategia democraţiei”, Ion Stanciu, 1993)
- „Ţara noastră este scena unor contraziceri şi paradoxuri revoltătoare, insuportabile […]. Edificii insalubre pentru funcţionari; şcoli şi spitale care se dărâmă de la sine [...]. Trăim sub un regim de dictatură şi întreaga ţară se prezintă ca o cazarmă [...]. Stăm sub stare de asediu, sub cenzură. Suntem conduşi cu decrete-legi care impun sarcini şi poveri noi fără a fi întrebată naţiunea […]. Se înfiinţează servicii noi cu rang de ministere care n-au nici o răspundere faţă de naţiune [...].. Se dezorganizează servicii, jignind spirite înalte, oameni vrednici sunt trimişi prea timpuriu la loc de odihnă [...]. O bătaie de joc la adresa demnităţii naţionale, o ofensă adusă drepturilor politice şi cetăţeneşti ale poporului nostru. În materie internă, trebuie să căutăm înlăturarea acestor paradoxuri, a acestor echivocuri şi punerea în fiinţă a unui sistem de guvernare sinceră, serioasă, categorică şi devotată intereselor superioare ale naţiunii şi ţării româneşti”. (Discurs ţinut la şedinţa Comitetului Executiv al PNŢ din 23 noiembrie 1937)
- „Totdeauna la umbra dictaturii creşte plaga abuzului şi a corupţiei”. (Iuliu Maniu – Testament moral şi politic, pag. 63).
Iuliu MANIU
 

foto1: Iuliu Maniu, sursa foto: www.wikipedia.org; foto 2: Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, sursa foto: www.corneliu-coposu.ro


Ana LUPU