Vestul îşi propune ca prin opinii şi luări de poziţie să promoveze
valorile tradiţionale bănăţene şi descentralizarea economico-administrativă.

M.S. Regele Frdinand I Întregitorul – 89 ani de la trecerea la cele veşnice

M.S. Regele Frdinand I...

Vara anului 1927 a îndoliat întreg Regatul României. În noaptea de 20 iulie, Regele...[...]

Rege, de 87 de ani

Rege, de 87 de ani

În 20 iulie 1927 Mihai I a devenit, pentru prima dată, rege al României, după ce...[...]

Regina Maria

Regina Maria

În urma cu 76 de ani, la 18 iulie 1938, a trecut la cele veşnice Regina Maria, care a...[...]

ACTUALITATE

Reabilitarea unei clădiri-simbol a Timişoarei

Scris la: 23.11.2009, de: Print

Foto 1

Clădirea din faţa căreia au început protestele în decembrie 1989 a fost reabilitată.


Cea mai recentă reabilitare a unei clădiri istorice din Timişoara este cea realizată la clădirea de pe str. Timotei Cipariu, nr. 1. Clădirea este foarte frumoasă, dincolo de aceasta, însă, este un simbol al oraşului, deoarece din faţa acesteia au pornit protestele timişorenilor în decembrie 1989.
Lucrările de reabilitare au fost finanţate prin programul „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara”, un parteneriat româno-german între Primăria Municipiului Timişoara şi GTZ, derulat prin Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timişoara. Prin acest program, Guvernul Germaniei a contribuit cu 440.000 euro, bani folosiţi pentru desfăşurarea de activităţi demonstrative şi de training în scopul reabilitării prudente a imobilelor monumente istorice de interes deosebit, proprietate privată sau publică.
La clădirea la care ne referim s-au realizat lucrări de reabilitare a faţadelor cu triplă orientare (spre Piaţa Maria, 16 Decembrie 1989 şi Timotei Cipariu), iar vitraliile au fost schimbate. Costul total al acestor lucrări s-a ridicat la aproximativ 518.000 lei. Asociaţia de proprietari a plătit proiectul tehnic şi 30% din valoarea lucrărilor de reabilitare, restul de 70% fiind acoperit din fonduri GTZ.
Clădirea aflată pe str. Timotei Cipariu, nr. 1 a fost construită în anul 1902, având o suprafaţă de 1100 mp şi o înălţime de 14 m. În decursul anilor, aici au fost făcute tot felul de modificări, multe inadecvate, care mai mult au dăunat conservării clădirii cu toate elementele ei caracteristice. Proprietarul acestui imobil istoric este Biserica Reformată Timişoara – Cetate, prin reabilitarea realizată punându-se în valoare una dintre clădirile-simbol ale Timişoarei.

Ana LUPU

Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Vestul.ro


Editorial

Editorial

Scris la: 1 Decembrie 2016

Memorandumul lui Maniu – mai actual decât oricând

“Luăm exemplul ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare etc.? 200 milioane!" Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, după încă 78 de ani, ce s-a schimbat?

Citeste articolul

Castelino Club pentru Copii in Timisoara

play