Vestul.ro

Despre noi

  

După 50 de ani de comunism şi aproape 20 de tranziţie, putem constata că ne apropiem de mult dorita „normalitate”, cu preţul sărăcirii însă, din punct de vedere moral şi spiritual. Cuvinte ca patriotism, naţionalism sau regionalism au ajuns să fie compromise în această perioadă de noii exponenţi ai societăţii şi vieţii publice. Elita interbelică a fost în mare parte exterminată de regimul comunist, neputându-se realiza un schimb firesc de generaţii şi, mai ales, un transfer de principii şi sisteme de valori. Cei mai mulţi din liderii de astăzi sunt foşti activişti comunişti sau urmaşii acestora, care susţin acum cu înverşunare capitalismul şi economia de piaţă. Tupeul şi mitocănia sunt parte din cotidian, fiind promovate insistent pe canalele media, făcând rating în rândul unei audienţe ignorante şi debusolate. Societatea civilă nu mai ia atitudine, iar cei care o fac în numele ei sunt de cele mai multe ori dirijaţi sau manipulaţi. Trăim într-o ţară a paradoxurilor, în care hoţul strigă "hoţul", în care ghiolbanul e considerat manierat, iar omul obişnuit contemplă absent sau uneori chiar admirativ exhibiţionismul difuzat.
 
Prin demersul nostru încercăm să ne delimităm de atmosfera actuală, fără a avea însă pretenţia că suntem superiori. Nu ne propunem să „mutăm munţii” sau să dăm lecţii, nici nu ne aşteptăm la o audienţă spectaculoasă sau beneficii din această activitate. Căutăm doar să ne expunem crezul oamenilor care îl împărtăşesc.
 
Suntem bănăţeni şi dorim să promovăm valorile noastre tradiţionale! Marele luptător naţionalist şi fruntaş al Partidului Naţional Ţărănesc din Banat, Sever Bocu, a înfiinţat ziarul „Vestul” în anul 1930, „ca un partizan hotărât al regionalismului”, în sensul de descentralizare, şi nu de ameninţare a unităţii statului român. Politica bănăţeană inventată de Sever Bocu trebuie să redevină o doctrină, iar „Vestul” un instrument de propagare a acestei ideologii sănătoase.
 
Credem în:
 
  1. Reinstaurarea monarhiei în Romania, ca modalitate de recâştigare a demnităţii clasei politice;
  2. Descentralizarea economico-administrativă, măsură care poate asigura o dezvoltare prosperă a Banatului fără a depinde de Bucureşti;
  3. Cultura, tradiţiile şi istoria Banatului şi ale Bănăţenilor;
 
şi ne propunem să milităm pentru acestea.
 
De aceea am (re)lansat „Vestul”, sub forma unui portal care va prezenta articole legate de cele trei teme principale descrise mai sus şi informaţii regionale de actualitate.
 
Ne dorim să implicăm personalităţi autentice şi să atragem interesul Dumneavoastră.
 
Aşa să ne ajute Dumnezeu!